Bajban a magyar piacok: óriási a bizonytalanság, megtépázott a forgalom

HelloVidék2021. április 8. 08:14

Megvan a 2,5 millió magyar beoltott, így életbe lép a lazítás első fokozata - jelentette be kedden késő délután a miniszterelnök a Facebookon. Nyithatnak az üzletek, és újraindulhatnak a szolgáltatások Magyarországon. De mi lesz a piacokkal és a vásárcsarnokokkal? Ott is érvénybe lép, mint az üzletek és a szupermarketek esetében, a "négyzetméter alapú” beengedés? Ha igen, hogyan valósítják ezt meg, milyen szabályozásra készülnek? – Erről kérdezte meg a vidéki vásárcsarnokok üzemeltetőit a HelloVidék, de arra is kíváncsiak voltak, hogy a járvány harmadik hulláma hogyan érintette a városi piacokat, kevesebb vagy több lett a vásárló

Elöljáróban csak annyit, hogy több vidéki piacot is megkérdeztünk, áttérnek-e, és ha igen, mikortól a négyzetméter alapú beengedésre? A húsvét utáni első munkanap még mindenhol azt a választ kaptuk, hogy fogalmuk sincs, mi lesz, mert a mostani kormányrendelet nem tesz említést külön a piacokról és vásárcsarnokokról, a szabályozás az üzlethelyiségekre, bevásárlóközpontokra és plázákra vonatkozik.

Ami eddig a piacokra vonatkozott

A tavaly tavaszi (első) kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet értelmében még ugyanazok a szabályok voltak érvényesek a piacokra, mint az üzletekre. Így a vásárcsarnokokban is be kellett tartani az idősávos vásárlást. A második hullám elején, az őszi kijárási korlátozásról szóló kormányrendeletben már külön vették a piacokat az üzletektől, így rájuk már nem vonatkozott sem a létszámkorlátozás, sem az idősávos beengedés. Idén tavasszal, március 8-a után sem változtak a szabályok. A piacokon csupán a zárt üzlethelyiségekben működő egységeket kellett bezárni, a standoknál továbbra is szabad volt az árusítás.

Ha érdekel a HelloVidék teljes cikke a témában, akkor kattints át hozzájuk! Ott ugyanis megtudhatod mi a helyzet a legnagyobb vidéki magyar városokban a piacok tekintetében.

Címkék:
koronavírus, húspiac,