Beütött a csoki-katasztrófa Magyarországon: minden 4. nyuszi ottmaradt a polcokon

Biró Attila2021. március 30. 11:53

Brutálisan visszaesett a húsvéti üreges csokifigurák értékesítése 2020-ban. A gyártók szerint a tavalyi horror-év volt, viszont a keresletcsökkenésért nem csak a pandémia felelős, más is áll a háttérben. Üdvözítendő ugyanakkor, hogy egyre több a boltok polcán a minőségi csokoládé, azt viszont már most látni, hogy a 2019-es eladási számokat idén sem fogják elérni Magyarországon.

Mi azt láttuk, hogy a tavalyi év horrorisztikus volt, hiszen éppen a húsvét előtt hirdették ki a veszélyhelyzetet, úgyhogy a nagy vásárlási hullámokból az édességek jócskán kimaradtak az év ezen szakaszán

- mondta el Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke a szervezet március 30-án tartott sajtótájékoztatóján. A szakember konkrét számokról is beszélt: a tavalyi húsvéti időszakban kb. 822 tonnára esett vissza az eladott csokoládék (üreges figurák) száma, a korábbi évben mért 1 050 tonnáról.  A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy

minden 4-5. csokitojás, csokinyuszi ott maradt a boltok polcain.

Sánta Sándor szerint a számok egyértelműen mutatják, hogy 2020. április-májusban a csokoládé rengeteg bevásárlói kosárból kimaradt. Emiatt nem véletlen, hogy óriási készletek maradtak a gyártókon, úgyhogy nagymértékű volt a csokoládé-jótékonyság ebben az időszakban. 

Az elnök beszélt arról is, hogy a tavalyi 822 tonna értékesített mennyiség, körülbelül azt jelenti, hogy minden magyarra jut 1-1 csokitojás vagy csokinyuszi. A szakember a húsvéti időszakkal kapcsolatban kiemelte azt is, hogy ezek a hónapok bár jelentősek, de azért például a karácsonyi édességdömpingtől jócskán elmaradnak. 

Volumenben ez körülbelül azt jelenti, hogy míg a karácsonyi időszak a teljes édességeladás 25 százalékát kiszakítja egy évben, addig a húsvétnál ez csupán 5 százalék körül mozog. A húsvéti ünnep jelentőségének szép fokozatos elvesztéséről beszélt a sajtóeseményen Némethné Szabó Aliz, a Metro édesség és cukrászati kategória menedzsere is. A szakember elmondta, hogy az ünnep a koronavírus-járványtól függetlenül is évről-évre veszít a varázsából, 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

csökken az értékesítés húsvétkor, egyre kevésbé vannak jelen a tradíciók, a családok sok esetben elutaznak, inkább kirándulnak, nincsen annyi locsolkodás, így nincs annyi csokitojás sem.

A sajtóeseményen elhangzott az is, hogy az üreges csokifigurák-piacán üdvözítendő változás, hogy a boltokban már alig kapni bevonó masszás édességeket. Sokan ezen felül a minőségibb termékeket is keresik, akár csak a cukormenteseket, biokat, vegánokat. E termékekből évről-évre egyre több jelenik meg a piacon. 

A sajtóeseményen a szakértők beszéltek arról is, hogy a Magyarországon megvásárolható üreges csokoládék zöme Magyarországon is készül, lévén, hogy az egyik nagy multinacionális gyártónak hazánkban van a székhelye. Emiatt az itthon készült termékek része aránya igen nagy az országban.

Címkék:
vásárlás, csokoládé, vásárló, sajtótájékoztató, pandémia, multinacionális, április 1.,