Megdrágul a temetkezés a járvány miatt: egyre többet kell várni a szertartásra

Népszava2020. december 15. 09:58

Nő a nyomás a temetkezési vállalatokon és a hamvasztóüzemeken: a Központi Statisztikai Hivatal utolsó elérhető heti adatai szerint november 9-e és 15-e között 3642-en hunytak el. A korábbi öt évben ugyanebben az időszakban átlagosan 2300-2400-an haltak meg. Ráadásul a dolgozókat itt sem kíméli a koronavírus, így kevesebb emberre jut több munka. A nagyobb városokban ezért megnőtt a búcsúztatásokra várakozás ideje, és több helyen áremelés történt.

A halálesetek számának megugrása miatt önmagában nagyobb a nyomás a temetkezési vállalatokon és a hamvasztóüzemeken is - írja a Népszava. A Magyarországi Krematóriumok Országos Szövetségének elnöke, Tóth Zoltán azt nyilatkozta, hogy az ország 17 hamvasztóüzeme még bírja a terhelést, bár a járvány kezdete óta vidéken is egyre több család választja az urnás temetést. Az üzemeket az eddig megszokott igények kétszeresére tervezték, jelenleg 60-70 százalékos leterheltséggel működnek, de Borsod, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala és Vas megyében az országos átlagnál nagyobb a kihasználtságuk. 

A nagyobb városokban megnőtt a búcsúztatásokra várakozás ideje is: sok helyen akár két hét is eltelhet a szertartásig. Ebben közrejátszik, hogy a világos órák száma is csökken, így napi 6-7 temetésnél többet nem tudnak vállalni. Az is lassítja a procedúrákat, hogy a temetkezési szolgáltatók dolgozóit sem kíméli a vírus. Az OTEI ugyan nem tudott pontos adattal szolgálni, de jelezte, hogy az ország több pontján megjelent a fertőzés az adminisztratív és a fizikai dolgozók körében is, a megbetegedések miatt nem egyszer túlóráznak a munkatársaik. 

Az országos szervezete cáfolják, hogy megnőtt volna a szolgáltatások ára a járvány kezdete óta, pedig a védő- és fertőtlenítő eszközök, a fertőzésben elhunytak kötelező elkülönített szállítása többletkiadást jelent a cégeknek. Azt állítják, ezeket a plusz kiadásokat nem terhelik át a családokra. A fővárosi BTI Zrt. honlapja szerint viszont 2021 januárjától egyes kellékek és szolgáltatások díja mégis nő.

Címkék:
vásárlás, temetés, szolgáltatás, temetkezés, urna, koporsó, hamvasztás, koronavírus zala megye,