Már most horror áron adják a diót: karácsonyig 10-15 százalékkal drágulhat még

Pénzcentrum2020. november 30. 10:34

Már most a tavalyi rekordáron mérik a piacokon a diót. A vásárlók novemberben már elkezdték felvásárolni a bejglibevalót, mert félnek attól, hogy karácsony közeledtével még ennél is többe fog kerülni a pucolt dió.

Már egy hónappal karácsony előtt elkezdtek bespájzolni dióból a magyarok, mert tartanak attól, hogy az ünnep közeledtével még a mostaninál is drágább lesz. Már két hete 4500 forintért adták a dióbelet az egyik békéscsabai piacon, ám az RTL Híradónak az üzletvezető azt mondta, az még a tavalyi termésből maradt, az idei dió kb. mostanára kerül majd a polcokra. Az árak pedig elkezdtek felfelé szökni.

A riportban felidézték, tavaly a karácsony előtti napokban került ennyibe a pucolt dió kilója, ami akkor rekord volt. Az idei árrobbanás oka a szélsőséges időjárás, 2020-ra 3500 tonna diótermést várnak a termelők, feleannyit, mint a sokévi átlag. Apáti Ferenc, FruitVeB elnöke azt mondta, a már így is magas dióárak 10-15 százalékkal emelkedhetnek karácsonyig.

Hozzátették, nem csak a dió miatt lesz idén drágább a bejdli: a tojás 6,3 százalékkal, a liszt 11-gyel, a cukor pedig 11,6 százalékkal drágább most, mint tavaly ilyenkor.

Címkék:
vásárlás, karacsony, piac, drágulás, dió, szélsőséges időjárás,