Kovászos uborka recept, egyenesen a Nagyi konyhájából: kovászos uborka télire

Pénzcentrum2020. augusztus 19. 12:35

Mikor van kész a kovászos uborka recept? A kovászos uborka készítése ilyen egyszerű: mutatjuk, miért puhul meg a kovászos uborka néha és miért egészséges a kovászos uborka?

A kovászos uborka készítés tipikus nyári szokás, hiszen nincs is jobb, mint a jól behűtött kovászos uborka elropogtatása egy forró délutánon akár magában, akár egy szaftos húsétel mellé, kísérőként. Mikor jó a kovászos uborka? A kovászos uborka ropogós kell, hogy maradjon, ám oda kell figyelnünk arra is, hogy ne maradjon a savanyúság éretlen, sőt a kovászos uborka készítés egyik gyakori hibája az uborka túlérlelése, ekkor sokan kérdezik, hogy miért puhul meg a kovászos uborka? Cikkünkben utat mutatunk a legjobb kovászos uborka recept elkészítéséhez és segítünk elkerülni az olyan tipikus hibákat, mint a túlsózás, túlérlelés.

Miért egészséges a kovászos uborka?

A kovászos uborka és a hozzá hasonló más, fermentált ételek segítik az emésztőrendszer hatékony működését és táplálják a bélflórát. A kovászos uborka rendszeres fogyasztása erősíti a beleket, sőt, mivel gyorsítja a bélmozgást, a hétköznapi stressztől kialakult székrekedési problémáinkat is megoldja. A kovászos uborka és a hozzá hasonló erjesztett ételek, savanyúságok továbbá erősítik az immunrendszert, természetes gyógyírnak számítanak a gombás fertőzésekre és bizonyos típusú allergiákra.

A kovászos uborka mennyi só, fokhagyma és kapor hozzáadását igényli? 

A kovászos uborka készítése során egy fontos tanácsot mindenképpen követnünk kell: használjuk a kaprot és a fokhagymát bőségesen, ám annál jobban vigyázzunk a sóval! Valójában a kovászos uborka mennyi só hozzáadását igényli? Nos, egy 5 literes üvegbe ne tegyünk többet 3-4 evőkanálnál, különben tönkre tehetjük az ételt! 

Íme a kovászos uborka recept!

Hozzávalók

  • 2 kg kovászolni való uborka
  • 1 csokor kapor (friss, nem szárított!)
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 szelet kovászos kenyér
  • 3 evőkanál só
  • 3 liter víz

A kovászos uborka készítése

  • A vizet egy lábosban a só hozzáadásával felforraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.
  • Az uborkákat alaposan megtisztítjuk a szennyeződésektől, leöblítjük. A leendő kovászos uborkák végeit levágjuk, bevagdossuk őket a megszokott módon, sőt, itt-ott meg is szurkálhatjuk őket.
  • Az alaposan megtisztított, 5 literes befőttes üveg aljára tesszük a (szintén jól átmosott) kaprot, és a megtisztított fokhagymagerezdeket. Ezt követően jöhetnek az uborkák, amelyeket felöntünk annyi langyos, sós vízzel, amennyi ellepi. A kenyereket a tetejére tesszük.
  • Az üveg tetejére helyezzünk egy tányért, így zárjuk azt le, majd meleg helyen, árnyékban érleljük 3-4 napig. A harmadik nap után érdemes kóstolnunk, hogy szükséges-e tovább érlelnünk.
  • Mikor jó a kovászos uborka? Akkor, amikor az uborkában már nincsenek nyers részek, de még egy kicsit ropogós, kész a kovászos uborka.
  • A kész kovászos uborka levét szűrjük le, majd öntsük vissza az uborkára, amit a legjobb műanyag edényben tárolni a hűtőben.

Mennyi ideig készül a kovászos uborka?

3-4 nap

A kovászos uborka télire is eltehető?

Persze! A kovászos uborka télire is igazi finomság és nem is bonyolult az elkészítése. A leírt receptet követve készüljön el a kovászos uborka a megszokott módon, majd tegyük lábasba a leszűrt kovászos uborka levét. Forraljuk fel, adjunk hozzá 1 mokkáskanál nátrium-benzoátot és öntsük vissza az uborkára. A kovászos uborka télire légmentesen záródó befőttes üvegbe kerüljön, tároljuk a kamrában!

Hogyan változott az uborka ára? 

A kovászos uborka készítés, főleg a nagyszüleink szerint a házi kovászolni való uborkából a legmegfelelőbb, ám sokunknak nincs veteményes kertje, sőt, örülünk, ha az erkélyre kitehetjük a kovászos uborka üvegét. Mutatjuk, a KSH kutatásai szerint hogyan változtak az uborka árak 2020-ban:

 

Címkék:
kenyér, recept, savanyúság, uborka, nagyi, receptek,