Ennyi kaja végzi a kukában évente: sokkal nagyobb pazarlás, mint égetni a villanyt

Pénzcentrum2020. július 31. 19:55

Évente átlagosan 68 kilogrammnyi élelmiszert dobnak ki fejenként az emberek Magyarországon; az uniós átlag ennél jóval magasabb - mondta Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeripari igazgatója.

A műsorban arról beszéltek, hogy hamarosan megváltoznak az Európai Unióban az élelmiszerhigiéniai szabályok, aminek egyik oka, hogy vissza akarják szorítani a pazarlást. Keleti Marcell azt mondta, nemcsak Magyarországon és az Európai Unióban, de

az egész világon az egyik legnagyobb problémát az élelmiszerpazarlás jelenti.

Bár Magyarország ebből a szempontból nem áll olyan rosszul, de azt sem lehet mondani, hogy nincs mit tenni az ügy érdekében - fogalmazott, hozzátéve, a tudatosabb fogyasztással lehetne kezelni a helyzetet.

Gyümölcsből, zöldségből például fejenként csaknem 6 kilót dobank ki a magyarok pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős. A Nébih Maradék nélkül csapatának munkatársai azt vizsgálták egy nemrég publikált felmérésben, hogy milyen tényezők állnak az élelmiszerpazarlás hátterében.

A tapasztalatok alapján a pazarlás mögött elsősorban a mindennapok során rutinszerűen végzett rossz szokások állnak, amelyeken felnőtt korban már nagyon nehéz változtatni, éppen ezért a gyermekkori oktatással és szemléletformálással tudunk valódi eredményeket elérni. További fontos eredmény, hogy

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
a pazarlást eredményező rossz gyakorlatok közül hazánkban egyértelműen az van legnagyobb hatással, hogy egyszerre túl nagy mennyiségű ételt készítünk el, amely aztán nem fogy el.

Ezért kell jól megtervezni a főzést, főként ünnepek alatt, de már a vásárláskor is sokat tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen: az első szabály például, hogy ne vásárolj akkor, ha éhes vagy. Ezt mindenki ismeri, és próbálja is kerülni - viszont például akkor sem érdemes vásárolni, ha csak fáradt az ember. A fáradtság ugyanis az éhséghez hasonló reakciót vált ki szervezetünkből és hajlamossá tesz, hogy magasabb kalóriatartalmú, és összességében nagyobb súlyú élelmiszereket válasszunk.

Romlandó ételeknél érdemes kerülni a nagy kiszerelést, és óvakodni a különféle akcióktól - főleg azoktól, amelyek egyértelműen a bolti készletek kisöprését célozzák. Az aranyszabály pedig, hogy a mennyiség helyett mindig inkább a minőségre törekedj!

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, pazarlás, nemzeti agrárgazdasági kamara, agrárgazdasági kamara,