Íme a magyar batátafalu: innen hódítottamegazországot az édesburgonya

HelloVidék2020. május 29. 08:15

A batátát, ismertebb nevén édesburgonyát már nemcsak a fogyni vágyók szeretik, kifejezetten közkedvelt alternatívája lett az unalomig variált rizsnek és sült krumplinak. De hogy miként kerül egy szubtrópusi növény a kontinentális éghajlatú Magyarországra? Arról már a batáta fővárosaként is emlegetett ásotthalmi Bivalyos Tanya Kft. családi gazdaságának egyik örököse, Váraljai László mesélt a HelloVidéknek.

A növényt még a ’80-as évek végén hozta magával egyik külföldi útjáról a televíziós Váraljai Dénes, hogy a finom, gumós zöldséget saját kiskertjében termeszthesse. Az azóta nyereséggel működő vállalkozás irányítását időközben két fia, Tamás és László vette át, akiknek köszönhetően a helyi termesztés és nemesítés nemcsak a település értéktárába nyert felvételt, de sokan már csak egyszerűen batátafaluként emlegetik Ásotthalmot.

Időközben a termesztés régió- és megyehatárt nem ismerve hódította meg az egész országot, amiben nagy szerepet játszott a településen kinemesített első hazai narancssárga húsú fajta, az Ásotthalmi-12, amely a Kárpát-medence nyújtotta éghajlati viszonyok között stabil és bő terméshozamot garantál. "Ezt a sokrétűen felhasználható növényt egyre több helyen termesztik. Minden térségből jó eredményekről hallunk, és kijelenthetjük, hogy hobbigazdálkodás szintjén az országban bárhol jól termeszthető" - fogalmazott Bivalyos Tanya Kft. tulajdonosa. Hozzátette:

A gazdálkodók részéről a technológia nagyban függ a talajminőségtől, de ma már mindenre van megoldás. Sok múlik a talaj-előkészítésen, a vetésforgón. Az utóbbi években egyre több termelő tér át a fóliatakarásos bakhátak használatára, aminek célja a gyomirtás és a növényápolás egyszerűsítése, a koraiság fokozása és a betakarítás megkönnyítése.

További részletek a HelloVidék cikkében - KATT!

Címkék:
vásárlás, édesburgonya, ásotthalom, magyar rizs,