Hiába ez a magyar ételek legfőbb alapanyaga, lassan végleg lekerül a boltok polcairól

HelloVidék2020. május 21. 08:15

Finom magyaros ételeink egyik fontos alapanyaga a vöröshagyma, amiből éves szinten fejenként átlagosan 10-12 kilót fogyasztunk. Jóllehet, a zöldség keresettsége az évek során nem csökkent, a hazai termőterületek nagysága és az éves terméshozam hanyatlóban van, így már a régi makói hagyma hírneve sem a régi - írja a HelloVidék.

A cikkben felidézik, hogy a magyar vöröshagyma aranykorát az 1970-es években élte, akkoriban 11 ezer hektáron folyt a termelés. Hozzáteszik, ez mára csekély 1500 hektárra zsugorodott. "Az árutermelő hagymatermesztés jelenleg kizárólag öntözött körülmények között képzelhető el. Hőség, napi 25 C átlaghőmérséklet felett nem fejlődik a hagyma. A szeptemberi forróságban nehéz kikeleszteni az áttelelő hagymát. Ha tovább melegszik, úgy járhatunk, mint a málnával, krumplival: alkalmatlanná válik a klíma a termeléshez" - reflektált Földesi István az átalakulóban lévő hazai éghajlat jelentette problémára.

A változó klimatikus viszonyokra a tudomány kijátszhatná a fajtanemesítés ütőkártyáját, amivel olyan jól termő magyar hagymát kísérletezhetnének ki, ami a megváltozott körülményekhez gond nélkül igazodni tudna, Földesi István szerint azonban ennek jeleit egyáltalán nem látni. Éppen ezért, mivel a nehezítő körülmények miatt egyre többen hagynak fel a hagymatermesztéssel, a kereslet viszont nem csökken a népszerű zöldség iránt, aminek a magyar termelők csak az 50-60%-át tudják kielégíteni, egyre több import zöldségre van szükség. A friss hazait jellemzően 6-8 hónap alatt elkapkodják, utána pedig marad a kínai, a holland, a német, az ausztriai vagy a szlovák.

További részletek a HelloVidék cikkében - KATT!

Címkék:
vásárlás,