Árháború dúl az olajpiacon: nagy kérdés, hogy hová vezet ez

Pénzcentrum2020. március 10. 19:30

Történelmi zuhanásnak vagyunk szemtanúi az olajpiacon, hogy mi lesz a folytatás, az egyelőre még kétesélyes. A szaúdiak képesek a világon a legkisebb költséggel bányászni, de nagyjából 76 dolláros olajárra van szükségük ahhoz, hogy finanszírozni tudják szociális kiadásaikat. Ellenben az oroszoknak 45-50 dollár között van az a szint, amely alá ha beesik a kőolaj ára, deficites lehet a költségvetésük.

Szaúd-Arábia napi 1,5 millió hordó olaj kitermelésének csökkentést javasolta a március 6-i bécsi OPEC+ ülésen. Az oroszok azonban kihátráltak ebből az egyezségből, amit megelégelt a szaúdi vezetés, és árháborút indított a piacon. Ennek következtében rég nem látott szakadást könyvelhetett el az olaj ára a tegnapi kereskedésben.

Mivel a kartell nem állapodott meg semmiben, így lényegében az összes tag annyit termelhet áprilistól, amennyit csak szeretne. Tudható, hogy jelenlegi szituáció se Oroszországnak, se Szaúd-Arábiának, sem Amerika nagy olajtársaságainak nem jó. Már csak az a kérdés,  ki bírja tovább ezt a helyzetet. A JP Morgan friss olajpiaci elemzéséből megtudhatjuk, hogy a szereplők fájdalomküszöbe hol helyezkedik el, és milyen forgatókönyvek várhatóak.

Vagy az óvatos kitermelésnövelés mellett döntenek, vagy maximalizálják a termelést és jön az árháború.

 

Címkék:
vásárlás, oroszország, usa, olaj, opec, árháború, jp morgan,