Itt lehet a leggyorsabban eladni egy lakást Magyarországon: panelek előnyben

Pénzcentrum2020. március 8. 10:57

Egy friss rangsor megmutatja, hogy egyes ingatlantípusok hol kelnek el a leggyorsabban Magyarországon. A nagyvárosok ranglistáját ezúttal is Budapest vezeti, de Szeged és Debrecen is a top ötben szerepel. Országos átlagban 69 nap alatt lehet eladni egy panellakást. Mindez azt mutatja, hogy töretlen az ingatlantípus iránti kereslet, vagyis a korábbiakhoz hasonlóan a panellakások pörögnek a leggyorsabban a piacon.

A régióközpontokban két hónapon belül új tulajdonosa lesz egy panellakásnak, míg egy kisvárosban ez egy kicsivel hosszabb időt, három hónapot vesz igénybe

- ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője a cég tavalyi adatait. Soóki-Tóth Gábor elmondta, Budapesten a budai oldalon ugyancsak elég volt két hónap az értékesítéshez, csak a belső kerületekben tapasztaltak három hónapos eladási időt. 

A panelek népszerűsége nem újdonság, áruk még mindig kedvező a piacon, másrészt a lakóközösségek befektetései, illetve az államilag támogatott programoknak köszönhetően mára sok panellakás szigetelése megújult, sőt ezek az épületek sok helyen kívül és belül egyaránt megszépültek. Az is erősíti a vásárlói bizalmat, hogy az élettartamra vonatkozó korábbi félelmek megdőltek, a panelházak rendszeres karbantartás esetén igenis hosszú távú lakhatást tudnak biztosítani. A panellakások felértékelődése azzal is magyarázható, hogy gyorsan eladhatóak, a tulajdonosnak vagy befektetőnek nem kell attól tartania, hogy az ingatlan beragad a piacon, és pénze sokáig az ingatlanban áll. 

A legfrisebb kimutatások szerint a XVI. kerületben keltek el a legrövidebb idő alatt a panellakások, itt gyakorlatilag egy hónap elég volt ahhoz, hogy új tulajdonosa legyen az ingatlannak (32 nap). Szegeden kicsivel tovább tart az értékesítés (40 nap), míg a kategóriában tavaly a veszprémi (90 nap) és a IX. kerületi lakások találtak a leglassabban (100 nap) gazdára. 

A téglalakások értékesítése ennél tovább tart, országos átlagban majdnem három hónap (87 nap). A leggyorsabban a megyei jogú városokban keltek el a téglalakások (80 nap), míg legtöbbet a kistelepüléseken élőknek kellett várniuk a sikeres értékesítésre (125 napot). A gyorsasági rangsort Csepel vezeti a téglalakások esetében (44 nap), vidéken Salgótarjánban pörög a leggyorsabban a piac (53 nap). Nyilván összefügg a magas, egymillió forintos belvárosi négyzetméterárakkal, hogy Budapest V. kerületben lehet a leglassabban eladni egy téglalakást, a sikeres üzletre átlagosan több mint négy hónapot (122 napot) kell várnia az eladónak, míg vidéken Pécs a gyorsasági lista utolsó helyezettje (117 nappal). 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A lakások értékesítésében egyértelműen megfigyelhető trend, hogy az olcsóbb városokban és kerületekben jelentősen rövidebb időt vesz igénybe az értékesítés, mint a felkapottabb és drágább területeken kínált ingatlanok esetében

- összegezte az OC forgási sebesség alapján összeállított rangsorát Soóki-Tóth Gábor. Az elemzési vezető megjegyezte, ez alól csak az olyan, rosszabb közbiztonságú területek jelentik a kivételt, ahová az emberek az ingatlan olcsósága ellenére sem szívesen költöznek. 

A tavalyi tranzakciók alapján összeállított rangsor szerint a piacon a családi házak értékesítéséhez kell a legtöbb idő. Az országos átlag 172 nap, ám a különböző településtípusok jelentősen eltérhetnek egymástól. A fővárosban kelnek el a legrövidebb idő alatt a családi házak: Budán és külső Pesten mindössze négy hónap alatt, míg a 25 ezer főnél kisebb települések esetében az értékesítési idő továbbra is fél éven túl nyúlik. A megyei jogú városokban ez az idő öt-öt és fél hónapra tehető.

Címkék:
vásárlás, lakás, ingatlan, panel, eladás, olcsóság, panelházak,