Nesze neked szelektív hulladékgyűjtés: simán elégetik az újrahasznosítható papírt is

24.hu2020. január 30. 10:30

Európában majdhogynem összeomlóban van a papírhulladék-gazdálkodás, mivel tavaly ősz óta folyamatosan esik a lakosság által gyűjtött vegyespapír ára - írja a G7.

A lap szerint Magyarországra is igaz az az európai trend, hogy míg korábban a kezelők számottevő bevételre tettek szert a hulladékpapírból, tavaly ősz óta már nekik kell fizetni, hogy átvegyék a papírját.

Magyarországon nagyjából egy évvel ezelőtt indult meg a fokozatos árcsökkenés, és januártól már át sem veszik a papírhulladékunkat, még ingyen sem

- mondta el a portálnak Bedő Miklós Áron, az öntapadó papírokat és fólia-alapanyagokat gyártó Budaval pénzügyi igazgatója. A szakember elmondta, mára már odáig fajult a helyzet, hogy a 

papírhulladékukat így egy kommunális gyűjtőudvarba viszik, ahonnan égetőbe kerül az elméletileg újrahasznosítható papírhulladékuk.

A portál megemlíti, hogy a papírárak globális zuhanása mögött a kínai importkorlátozás áll: Kína 2017 nyarán jelentette be, hogy jelentősen korlátozza az országba érkező hulladékmennyiséget, innentől kezdve zuhant Európában a papírhulladék ára.

Érdekes egyébként megjegyezni, hogy bár az iskolai papírgyűjtések elenyésző forgalmát teszik ki a hulladékkezelőknek, mégis fontos szerepük van a szemléletformálás és a leadott mennyiségért kapott pénz miatt. A portál által megszólaltatott hulladékosok a lapnak azt mondták,  még ősszel is tudtak fizetni 10-20 forint/kilogramm körüli összeget a leadott papírért, jelen helyzet szerint azonban nem tudnának fizetni érte.

Címkék:
vásárlás, pénzcentrum.hu, papír, kommunális hulladék, papírhulladék,