Tömegével mennek ma Szlovákiába a magyarok: százezreket hagynak ott

Pénzcentrum2019. december 31. 10:33

A tűzijáték iparnak gyakorlatilag 4 nap alatt kell megkeresnie az egész éves jövedelmét. A magyar forgalom nagy része a bevásárlóközpontok parkolójában zajlik, de sokan vannak, akik Szlovákiában vásárolnak pirotechnikai eszközöket, és gyakran milliókat hagynak ott - írja a g7.

"A lakossági vásárlás 90-95 százaléka ebből adódóan az év utolsó négy napjában zajlik le" - mondta Leskovicsné Tóth Mária, aki az egyik legnagyobb magyar tűzijátékos cég, a Leskovics Pirotechnika Kft. tulajdonosa a lapnak. A gyulai cég nemcsak árusítással, hanem szolgáltatással is foglalkozik. Évi 180 tűzijátékot szerveznek például falunapokon vagy fesztiválokon, emiatt vannak év közben is bevételeik a pirotechnikai termékekből.

Az év utolsó négy napján 30-40 árusítóhellyel jelennek meg a kelet-magyarországi régióban. Ilyenkor tároló konténerekből árulják a termékeiket, olyan forgalmas helyeken, mint a nagyáruházak parkolói vagy városok főterei. A konténerek bérleti díja viszont drága, ez pedig látszik a tűzijátékok árain is. Nagyjából 100 ezer és egymillió forint között szóródnak a bérleti díjak ebben a négy napban. Egy konténer bérlése és szállítása pedig 100 ezer és 250 ezer forint körül lehet.

Míg Magyarországon csak négy napig lehet komolyabb tűzijátékokat árulni, addig Szlovákiában egész decemberben. A szabályozás miatt más szempontból is kedvezőbb helyzetben vannak a magyarországi konkurenciával szemben. Míg Magyarországon például minden árusító helyen kell biztosítani pirotechnikust, Szlovákiában nincs ilyen előírás.

Emiatt északi szomszédunknál jelentősen olcsóbbak a pirotechnikai eszközök, és sokan utaznak ki Magyarországról, hogy ott vásároljanak, akár Nagykanizsáról, Pécsről és Szegedről is - tudta meg a lap. Főleg 3-4 fős baráti társaságok mennek, és sokszor egymillió forintnál is több pénzt hagynak ott. A legtöbb árusítóhely a határ mellett található. A lapnak nyilatkozó nepper szerint mindez legálisan történik, és a forgalom az utolsó napokban jelentős.

Címkék:
vásárlás, karacsony, szilveszter, ünnep, újév, petárda, tűzijáték, nepper,