5 tipp a biztonságos karácsonyi vásárláshoz: még semmi sincs veszve

Pénzcentrum2019. december 21. 09:31

Karácsonykor költenek a magyarok általában a legtöbbet: ajándékokra, élelmiszerekre, háztartási kellékekre, nagyjából mindenre. Ilyenkor a vásárlók jóval többet használják a bankkártyájukat is, aminek azonban vannak veszélyei. Amikor valaki boltról boltra jár, és húzza le a kártyáját sorra a terminálokon, figyelmetlenebb, és nagyobb eséllyel lesz csalás áldozata. Karácsonykor kártya vagy pénz nélkül maradni pedig finoman szólva nem szerencsés. Mutatjuk, hogy kerüld el a bajt. 

Fizess biztonságosan, vigyázz a kártyádra, és óvd a PIN-kódod: például egy étteremben történő fizetéskor kérd meg a pincért, hogy hozza a fizetési terminált az asztalához, és ne vidd magaddal a kártyád a kasszához. PIN-kóddal történő fizetéskor tartsd a kezed a terminál felett, hogy eltakarja a számot a kíváncsi szemek elől. Ne feledd, hogy ha szokatlan fizetéseket észlelsz, és úgy gondolod, hogy valaki az engedélyed nélkül használta a kártyád, először a bankot kell értesíteni. Letiltatni a hiányzó kártyát, visszatérítést kérni.

Hasonlítsd össze a személyi kölcsön ajánlatokat és találd meg a legjobbat a Pénzcentrum kalkulátorával!

Fizess biztonságosan az interneten: online fizetésnél ellenőrizd az URL-t, és bizonyosodj meg róla, hogy az adott oldal címe "https: //" bevezetéssel kezdődik. A végén lévő "s" jelzi a biztonságos kapcsolatot. Előfordulhat, hogy fizetéskor egyedi kódot (a mobiltelefonra vagy e-mailre küldve), vagy ujjlenyomatot kell megadni, esetleg hangfelismerést kell alkalmazni. Ez azért van, hogy egy-egy szokatlan vásárlás esetén a bank meg tudjon bizonyosodni róla, hogy valóban te használod a kártyád. 

Fizess biztonságosan alkalmazáson belül: válts ujjlenyomat leolvasásra vagy arcfelismerésre a fiókokba való bejelentkezéshez és / vagy a fizetésekhez, ha van erre lehetőséged. Ezek a módszerek a VISA szakértői szerint biztonságosabbak, mint a jelszavak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Óvakodj az adathalász csalásoktól: vigyázz a kéretlen és gyanús e-mailekkel és telefonhívásokkal. Megpróbálhatják ellopni a személyes adataidat, például a számlaszámod, a felhasználóneved vagy a jelszavad. Ha nem vagy biztos a dolgodban, ne kattints linkekre, és ne tölts le fájlokat inkább, minthogy meglopjanak.

Rendszer- és alkalmazásfrissítés - a számítógépen, táblagépen vagy telefonon történő vásárlás előtt telepítsd a legújabb elérhető szoftvereket. A technológiai társaságok keményen dolgoznak azért, hogy megőrizzék az ügyfél biztonságát - a szoftverfrissítések kijavítják a sebezhetőségeket, így jobban védnek az esetleges támadásoktól.

Címkék:
vásárlás, karacsony, bankkártya, biztonság,