Itt a nagy margarin-teszt: jól nézd meg, miből sütsz karácsonyra

Pénzcentrum2019. december 17. 10:30

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Szupermenta program idei záró tesztjén az ünnepi előkészületek egyik kiemelt termékcsoportját, a sütő- és főzőmargarinokat helyezte a célkeresztbe. A szakemberek 20 termék komplex ellenőrzését végezték el, mely során ezúttal is számos laboratóriumi paramétert mértek, ahogyan a termékek jelölésének ellenőrzése sem maradhatott el. A teszt jóvoltából bebizonyosodott, hogy a sütőmargarinok élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek, 9 termék jelölése viszont kívánnivalót hagy maga után.

A Nébih laboratóriumaiban megvizsgálták mindegyik margarin zsírtartalmát, valamint a bennük található A és D vitaminok mennyiségét. Egyes termékeknél a laktóz (tejcukor) és kazein (tejfehérje) jelenlétét, a tartósítószer és az erukasav-tartalmat, a nehézfémek közül pedig az ólom és réz jelenlétét is ellenőrizték.

A vizsgálati eredmények alapján a margarinok megfelelnek a laktózmentes jelölésnek, zsírtartalmuk is megfelel a jelölésen szereplőknek. Továbbá nem tartalmaznak nehézfémeket (ólom vagy réz), és jóval határérték alatt mutatott ki a laboratórium erukasavat, amely nagy mennyiségben fogyasztva káros lehetne a szervezet számára.

Egy margarinnál kis mennyiségű szorbinsavat mutatott ki a laboratórium, amit a termék csomagolásán nem tüntettek fel az összetevők között. Egy esetben a termék csomagolásán az összetevők között kókusz és szója olajat is jelöltek, amit a termék valójában nem tartalmazott.

Akadtak hiányosságok a termékek megnevezésében, valamint az adalékanyagok jelölésében is. A hatóság 7 esetben figyelmeztetésben részesíti a termékek forgalmazóit, valamint 2 esetben - a feltárt súlyosabb hiányosságok miatt - élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki a felügyelők. A bírságok és az eljárási költségek várható összege kb.  340.000 Ft. A Nébih a hibák kijavítása érdekében minden esetben intézkedési terv benyújtására kötelezi a vállalkozókat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Találd meg a legjobb személyikölcsön ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátorával!

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket "vak-kóstolásos" módszerrel. Az értékelések alapján a Líra 70% zsírtartalmú margarin állhatott a dobogó legfelső fokára. Második helyen a Rama Laktózmentes 72% zsírtartalmú margarin végzett, míg a harmadik helyezést a Liga Laktózmentes csökkentett zsírtartalmú margarin érte el.

Címkék:
vásárlás, karacsony, nébih, teszt, szupermenta, termékteszt, sütés, margarin,