Így verik át a magyar vásárlókat a trükkös csalók: a vevő nagyon ráfázik

HelloVidék2019. december 17. 08:15

Országos problémát jelentenek azok a trükköző kereskedők, akik vizesen adják el a tűzifát - ezáltal drámaian csökken a fűtőértéke, az ára pedig, ha súlyban számolják és nem térfogatban, alaposan megugrik. Az értékesítés mértékegységére nincs törvényi szabályozás, a Nébih üldözi a csalókat.

Noha a rendelkezésre álló statisztikák szerint Magyarországon a legtöbben gázzal fűtenek, a KSH 2016-os mikrocenzusa szerint a második legnépszerűbb fűtőanyag a fa. Az adatok azt mutatják, hogy 2 388 000 lakásban van gázfűtés (ez a lakott lakások 61,9 százaléka), míg 1 470 000 otthonban fával vészelik át a téli hideg hónapokat. Nem számottevő ugyan, de a KSH felméréséből az is kiderült, hogy a fa után a szén a harmadik leginkább elterjedt tüzelőanyag - mintegy 113 ezer otthonban esküsznek erre -, míg elektromos árammal mindössze 76 ezer háztartásban fűtenek - írja a HelloVidék.

Egyáltalán nem mindegy, hogy súly- vagy térfogat-áron vesszük a tüzelőanyagot, a kereskedők ugyanis gyakran trükköznek azzal, hogy a kilóáron mért fát (vagy szenet) vizesen adják, ezáltal jóval többet fizethetünk, és az áru fűtőértéke is jelentősen csökken. Ha igazán biztosra akarunk menni, a nedvességtartalmat rögtön a vásárláskor is ellenőrizhetjük egy egyszerű, digitális mérőeszközzel, egy ott helyben széthasított rönk belső felületén.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
vásárlás, fűtés, tél, hideg, fa, tüzelő,