Ősi, magyar édesség csodájára jár a világ: így készül a mennyei csemege

HelloVidék2019. november 30. 08:33

Néhány évtizede még a lakodalmak nélkülözhetetlen eleme volt a vőlegénytortaként is emlegetett grillázstorta, azonban az utóbbi években egyre kevesebbszer látni az ifjú pár asztalán. Noha a grillázs igazi magyar hungarikumnak számít, elkészítése koránt sem veszélytelen feladat, így a tudás továbbörökítése is jóval nehezebb. Az évszázados gyökerekkel rendelkező csemegéről a HelloVidék a bajai Grillázskészítő Mesterrel, Inotai Csabáné Vincze Zsuzsannával beszélgetett.

A bajai Grillázskészítő Mester családjában nem volt ismeretlen a grillázskészítés, nagyanyjánál az ünnepi ebédek megszokott desszertje volt, édesanyja pedig kis grillázsforgácsokból készített máglyát a család számára, de hivatásszerűen egyikük se mélyült el a mesterségben. Inotai Csabáné egész életét átlengte az olvasztott cukor és a pirított magvak finom illata, a vágyott tudást felmenőitől nem kaphatta meg. 

"Édesanyám soha nem engedett a grillázs közelébe, annyit mondott, hogy kislányom, minél, minél, távolabb, mert ez csontig éget" - emlékezett vissza gyerekkorára a bajai grillázskészítő. Mivel a hetven fokon formázható édesség avatatlan kezekben valódi veszélyforrásnak minősül, így Inotai Csabáné gyerekként kénytelen volt kreativitását és kézügyességét más területeken kamatoztatni. Ha érdekel, hogy innen hogyan jutott el mesterségéhez a Grillázskészítő, akkor olvasd el a HelloVidék teljes cikkét!

Címkék:
vásárlás, pénzcentrum.hu,