Itt a boltok piszkos trükkje: így vezetnek meg, hogy többet költs

Pénzcentrum2019. augusztus 6. 14:48

Észrevetted, hogy egyes közepes és a nagy kiszerelésű termékek árai között szinte minimális az árkülönbség? Te is azt hiszed ilyenkor, hogy jól jársz a nagyobbal? Nagyon tévedsz.

Aki szokott itthon népszerű kávéházláncokban fogyasztani, az egészen biztosan észrevette, hogy a három méretváltozat közül - kicsi, közepes és nagy - a közepes méretűért gyakran szinte ugyanannyit kell fizetni, mint a nagyért. 

Ha te is választottad már a nagyobb méretet a közepes helyett a minimális árkülönbség miatt, akkor a csaló effektus (decoy effect) áldozata lettél - számol be a BBC egy friss cikkében. Ebben az esetben a viszonylag drága közepes méretű kávé arra készteti a vásárlót, hogy fizessen többet, mint amennyit egy kávéra szánt volna. 

De nem csak a kávézók, az egyik legnépszerűbb gyorsétteremhálózat is alkalmazza ezt a trükköt itthon: a Gyáli úti Mcdonal’s éttermében a 2,5 dl-es narancslé 460 forintba kerül, a 4 dl-es 480-ban. ez alapvetően több pénz, mint amennyit egy pohár üdítőért szívesen kiadnánk, de azt érezhetjük, hogy a nagyobb, de csak 20 forinttal drágább kiszereléssel már jó üzletet kötöttünk.

Ha a megfelelő módon fogalmazza meg egy cég az opciókat, akkor könnyedén elcsábíthatja az embereket a magasabb árú termékek irányába 

 - mondta el Linda Chang, a Harvard Egyetem pszichológusa.A csalóhatást először egy olyan marketingstratégiaként vizsgálták, amely befolyásolhatja a fogyasztói döntéseket, ám a legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy erős hatása lehet a toborzásban, az egészségügyben, sőt a politikában is. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Felfedi, milyen könnyedén befolyásolja ítéletünket a tények bemutatásának összefüggései - még akkor is, ha ezeknek a kiegészítő információknak nincs hatása az általános ítéletre. Aki megismeri a csaló hatást, kevésbé lesz fogékony erre a tudatalatti befolyásolásra. 

Mindegyik esetben a "csalit" úgy tervezik, hogy hasonló, de kissé kevésbé vonzónak tűnjön, mint a többi lehetőség, azaz a "célpont", és ez az összehasonlítás növeli a cél kívánatosságát. A különböző méretű termékek kiválasztásait vizsgáló kísérletek során felfedezték a jól megtervezett csalétek használatát, amelyek akár a döntéseink 40 százalékát is megváltoztathatják a pozitív, azaz a nagyobb kiszerelés irányába.

Címkék:
vásárlás, bolt, átverés, trükk, kávé, kiszerelés, narancslé,