Közeleg a határidő: innentől kezdve semmit sem ér ez az 5000-es

Pénzcentrum2019. június 27. 16:27

20 éve nem fizethetünk már a legendás barna ötezressel, ez egyben azt is jelenti, hogy már csak egy hónapunk van beváltani azt a Magyar Nemzeti Bankban.

Ebben az évben az új 500-as bemutatásával befejeződött a 2014-ben elkezdett magyar bankjegycsere, mely a képi megjelenést, valamint biztonsági elemeket tekintve megújított, korszerűbb bankjegyeket hozott. A régi bankjegyek nem veszítik el az értéküket, a bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három évig, a jegybank pedig húsz évig díjmentesen váltja át azokat

Egy legendás bankjegy bevonása óta azonban eltelt 20 év. egészen pontosan 1999. július 27. óta nem fogadják el a régi, barna 5000-est. Átváltási határideje tehát hamarosan lejár.

Ezekre is figyelj!

Az 1999. szeptember 1-én bevont zöld, Bartók Béla portréval ellátott 1000 forintos és lila, Ady Endre arcképét ábrázoló 500 forintos bankjegyek átváltási határideje a lejáratához közeledik" - olvasható az MNB korábbi közleményében.

Az átváltási határidő egy hónap múlva lejár, onnantól kezdve egy fillért sem kaphatunk értük.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mi lesz a régi bankjegyek sorsa?

Sokakban merülhet fel a kérdés, vajon mi lesz a sorsa a tömérdek mennyiségű bevont címletnek, amelyeknek az alapanyaga egyébként a gyapot. A régi bankjegyeket megsemmisíti az MNB és zöld energia előállítására hasznosítja- válaszolta korábban a Pénzcentrum megkeresésre az MNB.

Címkék:
vásárlás, mnb, fizetés, bank, bankjegy, érvényesség, beváltás, bevonás,