Itt áll feketén-fehéren: ennyire drága a posta Magyarországon

NapiCsárt2019. június 11. 16:29

Európa országait figyelembe véve Magyarországon az 5. legolcsóbb a postai szolgáltatás. Már ami a levélfeladást illeti. A környező országok közül egyébként csak Szlovéniában olcsóbb még nálunk is levelet feladni, a többi szomszédunk jóval drágább, mint mi. Az EU-átlaghoz képest pedig feleannyiba kerülünk.

Európában igen változatos árakon lehet feladni a nemzeti postáknál levelet. A különbségek ráadásul igen nagyok. Míg az éllovas Dániában a levélfeladás 3.89 euróba, azaz mai MNB középárfolyamon 1 249 forintba kerül, addig a legolcsóbb Málta esetében ez a díj csupán 26 euro cent, azaz kb. 83 forint - derült ki a Deutsche Post összeállításából.

Loading...

Ha végignézzük az európai listát, azt találjuk, hogy Magyarországon is rendkívül olcsón mérik a levelezést, egy küldemény ugyanis 50 euro centbe vagyis átszámolva

161 forintba kerül.

Ezzel az összeggel Európa 5. legolcsóbb postája vagyunk, úgy hogy a környező országok közül csupán Szlovénia olcsóbb még nálunk is. Romániában, Szlovákiában, Ausztriában és Horvátországban ugyanakkor drágább feladni egy levelet. 

Ha a teljes listát szemügyre vesszük, nem meglepő módón főleg északi országok szerepelnek az élen, ilyen értelemben pedig Olaszország második helye nem kis meglepetés. A csizmában ugyanis egy levél feladásáért 2,8 eurót számítanak fel, ami 899 forint. Ez az EU-s átlag 2,8 szorosa. 

Magyarországon egyébként az EU-átlaghoz képest majdnem feleannyiba kerül a levélfeladás.
Címkék:
vásárlás, pénzcentrum.hu, levél, magyar posta, upu, fejlesztések,