Több tízezer magyar bicikli kerül külföldre: ennyit költünk rájuk itthon

Világgazdaság2019. május 8. 09:03

Magyarországon mintegy 400 ezer biciklit gyártanak évente, mely az európai kerpárgyártás 3 százalékát teszi ki. Ezzel hetedikek vagyunk a rangsorban, bár az elmúlt években 3-5 százalékkal visszaestek az új eladások. Ennek ellenére a drágább, jó minőségű modellekre nő a kereslet. 

Az éves szinten készülő 400 ezer bicikliből nagyjából 220 ezret értékesítenek itthon, a többit exportálják - írja a Világgazdaság. 

Az elmúlt években az újkerékpár-eladások számának 3-5 százalékos visszaesése tapasztalható, annak ellenére, hogy a jó minőségű, drágább kerékpárok eladási száma egyre növekszik

- közölte a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség (MKKSZ). Korábbi felméréseik alapján a hazai gyártású kerékpárok 65 százalékát szakboltokban vásárolják. Bár a biciklizés nem tartozik a drága közlekedési módok közé, a magyar vásárlók többségét (84 százalékát) az árérzékenység jellemzi. A legalább hetente biciklizők is legfeljebb 10 ezer forintot költenek évente kerékpárjukra. 

Az MKKSZ adatai szerint átlagosan 80 ezer forintért vásárolnak a magyar fogyasztók kerékpárt.

Igaz, a szövetség kilenc tagvállalata inkább magasabb árkategóriájú modelleket forgalmaz, mely árnyalja a felmérés mutatta képet a hazai kerékpárpiacról.

Címkék:
vásárlás, kerékpár, bicikli, export, ár, penzcentrum, magyar, gyártás,