A halálos összetevő, mely a legtöbb ételedben ott figyel

Pénzcentrum2019. március 31. 12:58

Nem is tudunk róla, de a legtöbb élelmiszerünk tartalmazza az olcsó pálmaolajat, amiért pedig komoly árat fizetünk ha nem is ma, de a jövőben valamikor biztosan. Nem csak a saját egészségünket tesszük kockára, hanem a Földünkét is.

Amikor betérsz egy szupermarketbe, sokféle olaj köszön rád a polcoktól, ám van köztük egy, amelyet valószínűleg sosem választanál sütéshez, főzéshez, ennek ellenére szinte egészen biztosan rendszeresen fogyasztod. Rengeteg mindennapi ételünk tartalmazza: tartós kenyér, csokoládé, margarin, levesek, kekszek, cukrásztermékek, müzliszelet, szószok, leveskocka, mélyhűtött leveles tészta, de még a félkészpizza is. Ez a pálmaolaj.

Arról, hogy ártalmas-e az emberi szervezetre nézve, sok mindent lehet olvasni, ám egy biztos: magas telített zsírsav tartalmánál fogva növeli a szív-érrendszeri betegségek rizikóját.

És persze nem szabad elmenni amellett a tény mellett sem, hogy a mód, ahogy előállítják, nem csak emberekre nézve ártalmas, de a levegőre és a vadállatokra is. A pálmaolaj az egyik legnépszerűbb növényi olaj, melyet rengeteg étel előállításakor használják, olykor elképesztő mennyiségben. - számol be a BBC egy friss videójában

Egyes becslések szerint a szupermarketekben kapható ételek fele tartalmaz pálmaolajat.

Eszem? Nem eszem?

Mégsem lehet egyértelműen azonosítani, tartalmazza-e az adott étel, ennek pedig az az oka, hogy az évek alatt számos különböző névvel illették ezt az alapanyagot a gyártók, ezek közül csak néhány, amit az ecolounge.hu gyűjtött össze:

  • Palm Kernel (pálmamag)
  • Palm Oil Kernel
  • Palm Fruit Oil
  • Palmate
  • Palmitate
  • Palmityl Alchohol
  • Palmolein
  • Glyceryl Stearate
  • Stearic Acid
  • Elaeis Guineensis
  • Palmitic Acid (Palmitinsav)
  • Palm Stearine
  • Palmitoyl oxostearamide
  • Palmitoyl tetrapeptide3
  • Sodium Kernelate
  • Sodium Palm Kernelate
  • Hyrated Palm Glycerides
  • Cetyl Palmitate (palmitil-palmitát)
  • Octyl Palmitate (oktil-palmitát)

Arról nem is beszélve, hogy a kozmetikai szerek egy jelentős részében is megtalálható: samponokban, tusfürdőkben, fogkrémekben, dezodorokban, de még a szemfestékekben és a rúzsban is. Rengeteg előnyös tulajdonsága mellett a gyártók azért is használják ilyen gyakran, mert kifejezetten olcsó.

Pusztít, amerre jár

 

A legnagyobb probléma vele, a környezeti katasztrófa, melyet a termesztése maga mögött hagy: az olajpálma alacsonyan fekvő, nedves, trópusi környezetben nő leggyorsabba, azaz az esőerdők helyén, ami számos veszélyeztetett állat otthona, például az orángutáné is. Ők az életterük folyamatos csökkenése miatta mára a kihalás szélére sodródtak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De nem csak az állatok vannak bajban, az emberek is. Az Amnesty International 2016-os jelentése szerint már a 8 év körüli gyermekeket is alkalmaznak a pálmaolaj termelésével foglalkozó nagyvállalatok, arról nem is beszélve, hogy szinte minden országban komoly konfliktusok vannak a kitermelő vállalatok és a helyi közösségek között, amiből egy alkalommal 2015-ben hatalmas erdőtűz lett, súlyos légszennyeződést okozva a környéken. Arról nem is beszélve, hogy az őserdők kiirtása nagyban hozzájárul az éghajlatváltozáshoz.

Akkor mi a megoldás?

Adja magát, hogy az emberiség egyszerűen hagyjon fel az olajpálmák ültetésével, és adja vissza teret az erdőknek. ám a legtöbb szervezet nem szólít fel egyértelműen bojkottra, mivel a pálmaolaj egy kifejezetten termelékeny növény. Kevesebb talajra és növényvédő szerre van szüksége, mint a napraforgónak, a szójának vagy a repcének, arról nem is beszélve hogy munkahelyet, megélhetést nyújtanak a trópusi népeknek. 

 

A megoldás a pálmaolaj fenntartható termesztése lenne, mely nem ártana sem embernek, sem erdőnek, sem pedig a környezetnek. 2003-ban létre is jött egy csoport ennek népszerűsítésére. 10 évvel később az egyik legnagyobb előállító elkötelezte magát a fenntartható termelés mellett, ám azóta is mindössze a kitermelés 18 százaléka folyik olyan körülmények között, mely megkíméli a Földet.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, pálmaolaj, vadállat,