Webáruházak feketelistája: mindig nézd meg, honnan rendelsz

Pénzcentrum2019. január 10. 13:00

Szorgosan kergeti a fogyasztóvédelem a webáruházakat. Kétéves az a szabály, hogy nyilvánosságra kell hozni a súlyosan vétő webáruházakat. 2017-2018 időszakában 544 webáruház akadt fenn a rostán. De vannak egy másik listán is elmarasztalt webáruházak. 

2017 januárjától kötelező a fogyasztóvédelemnek honlapján feltüntetnie a súlyosan vétő webáruházakat. Az erre vonatkozó (453/2016. számú) kormányrendelet  alapján súlyos hiba az egy webáruház tevékenységében, amikor például a szerződéskötést megelőzően nem tájékoztatja a vásárlót az előírt adatokról, vagy felróható magatartása miatt a fogyasztó a jogszabályban meghatározott elállási jogával nem tudott élni. De ide tartozik az is, ha tisztességtelen általános szerződési feltételt alkalmazott, amit bíróság is megállapított - írja közleményében a blokkk.com

A tájékoztatási hiányosságok közé tartozik például (a teljesség igénye nélkül), ha egy webáruház elhallgatja a nevét, székhelyét, postai címét, telefonszámát, telefaxát, elektronikus levelezési címét, ahová a fogyasztó a panaszait címezheti, a teljesítés, így különösen a fizetés, a fuvarozás és a teljesítési határidő feltételeit, a panaszkezelés módját. De kötelező az elállási nyilatkozatminta feltüntetése is a webáruház honlapján, és tájékoztatást kell adni a kellékszavatosság és a termékszavatosság, vagy éppen a jótállás feltételeiről is.

A szigort az indokolta, hogy a korábbi évek tapasztalatai alapján az ellenőrzött webáruházak 80-90 százaléka fennakadt a rostán, igaz, döntő részben valamilyen tájékoztatási hiányossággal. Az ellenőrzést végző hivatalok ügyködése nyomán 2017 eleje óta hónapról-hónapra gyarapodott is a súlyosan vétő webáruházak száma, ráadásul úgy, hogy 2018-ban a lista tanúsága szerint szorgosabban sertepertéltek a fogyasztóvédelmi ellenőrök a webáruházak körül, mint az előző esztendőben.

Az első vétkező listás, jogerős határozatban elmarasztalt webáruházat 2017 március 7-én tették fel a fogyasztóvédelem honlapjára, ő a  biobolt-webáruhazponthu, két évig ott is marad, ennyit ír elő a jogszabály. A kétéves időszakot tekintve az utolsót 2018 december 28-án, ő a hellosmartponthu. Egyébként január 10-én, a bejegyzés összeállításakor már 556 a súlyosan vétkező és jogerősen elmarasztalt webáruházak száma, így a szilveszteri pezsgőt követően rögvest folytatódott a listázás már január 2-án. 2019 első listás webáruháza az artrovexponteu - szedte össze a blokkk.com

A 2019 január eleji helyzet alapján a hibalajstrom a következő (azzal, hogy egy fülön csípett webáruház többféle hibát is elkövet a tapasztalatok szerint):

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • elérhetőséggel kapcsolatos hiányosság: 478
  • szállítással, elállással, jótállással kapcsolatos problémák: 463
  • "csodát ígérő" termékekkel kapcsolatos megtévesztés: 37
  • bírság: 21

Az ellenőrzött webáruházak száma másfélezer körül mozog. A webáruházak számáról pontos nyilvános adat nincs, számuk tízezer körülire becsülhető. (Sok bolt hagyományosan és a weben is ügyködik, ezért is nehéz a becslés.) Emellett azért a bírságok is szállingóznak, azzal, hogy az ismételt jogsértést elkövető webáruház esetében a fogyasztóvédelmi bírság alsó határa 200 ezer forint (a fogyasztóvédelem más területein csak 15 ezer forint, emiatt volt is vita, persze nem azért, hogy a nagyobb, hanem hogy a kisebb összeg legyen hatályos a webáruházakra is).

Létezik a fogyasztóvédelemnek egy másik nyilvános listája, ahol a legutóbbi féléves időszakban hozott összes jogerős határozatot fel kell tüntetni. Nos, itt akad webáruház több is, többször is. Az eMAG, vagy például az Extreme Digital is megtalálható ezen a listán - emelte ki a portál.

Címkék:
vásárlás, pénzcentrum.hu, feketelista, webáruház, online rendelés, blokkk,