Édes pezsgőt vennél Szilveszterre? Ezeket a palackokat messzire kerüld el

Pénzcentrum2018. december 27. 13:01

Az év végéhez közeledve az édes fehér pezsgőket vizsgálta Szupermenta programjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek 32 különböző alkoholos italt ellenőriztek. Laboratóriumban vizsgálták - többek között - a pezsgők alkohol-, cukor- és savtartalmát, széndioxid-tartalmát, valamint ellenőrizték azok jelölését is. Élelmiszerbiztonsági szempontból minden termék megfelelt a jogszabályi előírásoknak, jelölési hiba miatt azonban egy esetben intézkedni kellett. Még a karácsonyi ünnepek előtt a Pénzcentrum is tesztelt pezsgőket, kíváncsiak voltunk, milyen a jó pezsgő, és ehhez segítségül hívtuk az ország egyik közismert pezsgőmesterét is.

A Pénzcentrum száraz pezsgő tesztjén a maximálisan kiadható 10 pontot egy ital sem kapta meg, de a véletlenszerűen kiválasztott tételek között minimális eltérés volt a pontszámokban. A pezsgőket több helyen vásároltuk meg és több ár kategóriából válogattunk véletlenszerűen. Azokat a fajtákat tettük kosarunkba, amelyek címkéjén az állt, hogy a palack tartalma száraz, illetve brut. A vizsgált tizenhárom pezsgő mindent összevetve jól szerepelt.

Nyolc nagyobb hazai üzletlánc polcairól összesen 32 féle pezsgőt ellenőriztek a Szupermenta termékteszt programban a Nébih szakemberei. A pezsgők 7 és 12 százalék közötti tényleges alkoholtartalommal, valamint a "doux", azaz édes kategóriának megfelelően, minimum 50g/l cukortartalommal rendelkeztek.

Az átfogó laboratóriumi mérések során a szakemberek elvégezték - többek között - a termékek extrakt-, tényleges- és összes alkohol-, összes sav- és cukor-, széndioxid-, valamint édesítőszer és tartósítószer tartalom vizsgálatát. 

A tesztelt édes, fehér pezsgők élelmiszerbiztonsági és beltartalmi jellemzői minden esetben megfeleltek a jogszabályban előírtaknak.

A termékek nyomon követhetőségének ellenőrzése mellett sor került a pezsgők jelölésvizsgálatára is. A 32 ital közül a Nébih szakemberei mindössze egy esetben találtak jelölési hibát: a címkén megjelölt édességi kategória nem egyezett a termék tényleges cukortartalmának megfelelő édességi kategóriával. Emiatt a hivatal a felelős vállalkozót figyelmeztetésben részesítette, és kötelezte a hiba javítására.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Több tucatszor pukkant a pezsgősdugó a kedveltségi vizsgálaton. A borászati szakemberek és laikus pezsgőkedvelők alkotta kóstolócsapat tagjai szín, tisztaság, gyöngyözés, illat, valamint íz, zamat és összbenyomás alapján értékelték a termékeket. 

Az összesített eredmények alapján a Törley Fortuna édes illatos minőségi pezsgő nyerte el leginkább a kóstolók tetszését. Második lett a Hungaria Sweet Style édes fehér illatos minőségi pezsgő, míg harmadikként a Törley Excellence sárga muskotály édes fehér pezsgő végzett.

A teszt végeredménye:

1. Törley Fortuna - édes illatos minőségi pezsgő
2. Hungaria Sweet Style - édes fehér illatos minőségi pezsgő
3. Törley Excellence - sárgamuskotály édes fehér pezsgő
4. Törley Muscateller - édes fehér muskotály pezsgő
5. Martini ASTI D.O.C.G. - illatos minőségi édes pezsgő
6. Mon Amour - Édes fehér pezsgő
7. Burg - Édes fehér pezsgő
8. Szent István Korona - édes fehér pezsgő
9. BB Arany Cuvée - édes fehér pezsgő
10. Kalocsai mintás Muskotály - édes fehér pezsgő
11. BB - Édes fehér pezsgő
12. Walton - Édes fehér pezsgő
13. Gancia ASTI - édes olasz pezsgő
14. Hungaria Irsai Olivér Doux - édes fehér minőségi pezsgő
15. Törley Charmant - édes fehér pezsgő
16. Freixenet Premium Carta Nevada Dulce Cava - Édes minőségi pezsgő
17. Imperium - Édes fehér pezsgő
18. Frakk - Édes fehér chardonnay minőségi pezsgő
19. Szent István - Édes minőségi fehér pezsgő
20. JP. CHENET Sweet - francia édes fehér pezsgő
21. Coop Marie Antoinette - Édes fehér pezsgő
22. Anno Domini 2000 - Édes fehér pezsgő
23. Garrone Dolcevita - édes fehér pezsgő
24. Pierre Mouton Muskotály - édes fehér pezsgő
25. Tokaji - Édes fehér pezsgő
26. Szovjetszkoje Igrisztoje - Édes fehér pezsgő
27. Coop Marie Antoinette - Muskotály édes fehér pezsgő
28. Szent István Muskotály - édes fehér pezsgő
29. Anno Domini 2000 Muskotály - édes fehér pezsgő
30. Szovjetszkoje Igrisztoje - Muskotály édes fehér pezsgő
31. Törley Tokaji Doux - édes pezsgő
32. Arvenus - Édes fehér pezsgő


Címkék:
vásárlás, nébih, szilveszter, teszt, pezsgő, széndioxid,