Fontos változásokat hoz a magyarok életébe a szeptember

Pénzcentrum2018. szeptember 1. 16:00

Véget ért a nyár, hamarosan kezdetét veszi az iskola, és a nagy melegnek is előbb-utóbb vége lesz. Az élet bizonyos területein azon már a mai naptól kezdve változásokat tapasztalhatunk, ugyanis szeptember 1-jén több fontos módosítás is érvénybe lép.

Mindig fontos változásokkal indul az ősz, ha másoknak nem, akkor a gyerekes családoknak mindenképpen, hiszen szeptember elején kezdődik az iskola. És bár gyakori, hogy az ősz első havában még jó idő van, azért legalább a nappalok rövidüléséből mindenképpen érzékelhetjük, hogy hamarosan beköszönt a rossz idő is.

Idén azonban egyéb területeken is fontos változásokat hoz a szeptember 1-je, amelyek szintén rengeteg magyar életét érinthetik. Mutatjuk, melyek ezek.

Betiltották a halogén izzókat

A héten már beszámoltunk róla, hogy az Európai Bizottság 10 évvel ezelőtti döntése értelméből szeptember 1-től nem lehet halogén és gyertyaizzókat előállítani az Európai Unió területén, illetve ezek importja sem megengedett ezentúl. A kereskedelmi raktáron maradt izzók azonban továbbra is értékesíthetőek lesznek, ami azt jelenti, hogy akár még évekig találkozhatunk a boltokban ezekkel a termékekkel. Ennek ellenére érdemes a továbbiakban más, korszerűbb izzókat választanunk, azokkal ugyanis jelentős összegeket takaríthatunk meg.

Változó jegyvásárlási szabály a HÉV-eken

Szeptember 1-től a Budapest közigazgatási határán kívüli megállókban csak előre megváltott kiegészítő jeggyel vagy bérlettel szállhatunk fel a szerelvényekre. Ennek elmulasztása esetén a HÉV-en már csak pótdíj fizetése mellett vásárolhatunk kiegészítő jegyet. A változás nem vonatkozik azokra az állomásokra, ahol nincsen pénztár illetve automata. Az ellenőrök szeptember folyamán még nem fognak büntetni, de felhívják a figyelmet a változásra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Újabb útszakaszokért fizethetünk

Szintén szeptember 1-től módosul az útdíj mértéket és a díjköteles szakaszokat szabályozó miniszteri rendelet. A rendelet számos helyen módosul, a díjköteles úthálózat szakaszainak száma az eddigi 2 449-ről 2 462-re, míg a hossza 6 864 kilométerről 6 880 kilométerre emelkedik.

Címkék:
utazás, hév, bkk, ősz, szeptember, penzcentrum, útdíj, változások,