Foghatják a fejüket a magyar háziasszonyok: népi kedvenc válik lassan luxussá

Pénzcentrum2018. augusztus 30. 17:10

Óriási dráguláson van túl jó néhány élelmiszer a hazai boltokban. Január óta a fejes káposzta 64 százalékot drágult, a citromért 38 százalékkal kell többet fizetni, az alma ára pedig 32 százalékot emelkedett. Mutatjuk, mely élelmiszerek drágultak a leginkább január óta, illetve 2017 júliusához viszonyítva.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, júliusi adatai szerint népszerű élelmiszerek lettek sokkal drágábbak január óta és tavaly júliushoz képest is. Mind január és július között, mind pedig 2017. júliusához viszonyítva, a statisztikusok által figyelt élelmiszerek közül messze a fejes káposzta ára lőtt ki a legdinamikusabban, de a citromért is több mint egyharmadával kell többet fizetni, mint januárban. A fejes káposztával kapcsolatban különösen fádalmas, hogy nincs olyan étel, ami jobban illene a magyar gyomorhoz - legalábbis Apor Péter történetíró szerint.

Nézzük tehát, a január óta leginkább megdrágult élelmiszert:

Loading...

Ha pedig ki szeretnénk szűrni a naptárhatást, tehát azt, hogy néhány termék esetében természetes, hogy télen olcsóbbak, mint nyáron, akkor mutatjuk, hogy 2017 júliusához képest, mely termékek drágultak a leggyorsabb ütemben:

Loading...

Mutatjuk az átlagárakat is, amelyek alapján számoltunk.

Loading...
Címkék:
vásárlás, árak, luxus, háziasszony, zöldséges, káposzta, clb,