Smucig fiatalok miatt bukhatják a borravalót a gályázó szakácsok, pincérek

Pénzcentrum2018. június 22. 17:30

Egyre kevesebb fiatal ad borravalót - derül ki egy friss kutatásból. Noha az idősebb generációk körében ez még egy általánosan elfogadott szokás, addig a fiatalok egyre nagyobb része vallja, hogy inkább fizetné meg a magasabb éttermi árakat, ha cserébe eltűnne a borravaló intézménye.

A 18-37 év közöttiek 10 százaléka rendszeresen nem ad borravalót akkor, amikor étteremben étkezik - derül ki egy amerikai kutatásból. A megkérdezett fiatalok harmada pedig kevesebb, mint a számla 15 százalékát hagyja ott borravalóként az étteremben. Az Egyesült Államokban eddig teljesen bevett szokás volt, hogy az emberek borravalót adnak az éttermekben, de úgy tűnik, hogy a fiatalok egyre nagyobb része már nem követi ezt a hagyományt. Egyre többen hagyják figyelmen kívül ezt a szokást, még akkor is, ha ennek az a következménye, hogy magasabb éttermi árakat kell megfizetniük.

Bár könnyű lenne azt mondani, hogy a fiatalok egyszerűen fukarabbak, a szakértők szerint ennél valójában jóval összetettebb dolgok állnak a borravaló megtagadásának hátterében. Általánosságban elmondható, hogy a módosabb emberek több borravalót hajlandóak adni. A fiatalabbak azonban még karrierjük korábbi szakaszában vannak, így egyszerűen kevesebb pénzük van, ami értelemszerűen kevesebb borravalót okoz.

Ugyanakkor a fiatalok a többi generációnál nagyobb arányban támogatják, hogy teljes egészében szűnjön meg a borravaló intézménye. Nagyjából 27 százalékuk mondta azt, hogy támogatná a borravaló teljes megszűnését, még akkor is, ha ez az éttermi árak emelkedését okozná. Összehasonlításképp: az összes válaszadónak csupán 21 százaléka mondta azt, hogy inkább választaná a magasabb élelmiszerárakat a borravaló helyett.

Amerikában egyébként a borravaló átlagos összege a számla 16,4 százaléka. Meglehetősen sok tényező befolyásolja azt, hogy mennyit hajlandó egy ember borravalóként ott hagyni. Például a nők, az idős emberek, valamint a házas emberek több pénzt áldoznak erre a célra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

(Business Insider)

Címkék:
generáció, vásárlás, számla, fizetés, étterem, borravaló, penzcentrum, fiatalok,