Nagyot húzott a Telekom: lassan már minden kütyüvel telefonálhatsz

Pénzcentrum2018. június 14. 16:30

A Telekom a hazai piacon elsőként teszi lehetővé az eszközbe épített SIM-kártya használatát hálózatán. Az új technológiával ráadásul az is elképzelhető, hogy belátható időn belül már nem az okostelefonok lesznek majd a mobilhálózatok elsődleges használói.

Elsőként Magyarországon a Telekom teszi lehetővé az eszközbe épített SIM-kártya használatát - írja közleményében a telekommunikációs óriás. Mindez azt jelenti, hogy minden olyan kütyüvel, ami e-SIM képes, a mobil hálózati aktiválása elérhetővé válik a cég ügyfeleinek számára. A cég azt is írja, hogy készletében már elérhető például olyan okosóra, ami képes befogadni ezeket az új SIM kártyákat. Az új technológia egyébként belépőt jelent a dolgok internetébe" (IoT), hiszen megnyitja az utat a hálózatba kötött eszközök előtt, amelyek idővel akár helyettesíthetik is a piacon ma még meghatározó szerepet játszó okostelefonokat.

2020-ra a Cisco kutatása szerint 50 milliárd eszköz csatlakozik majd mobilhálózatra, 2025-re pedig ez a szám többszörösére nőhet. Ma még nehéz elképzelni, de 5-10 éven belül így már nem az okostelefonok lehetnek a mobilhálózatok elsődleges használói, hanem más hordozható eszközök: fitneszkarkötők, okosórák, mobil vérnyomásmérők, továbbá autók és különféle szenzorok.

A hagyományos SIM kártyákat felváltó beépített SIM (embedded SIM, eSIM) mindössze 6x5 milliméteres, így kisméretű eszközökben is könnyen elfér. És ami talán ennél is fontosabb, a szolgáltatás igénybevételéhez a továbbiakban nem szükséges a szolgáltatótól fizikai SIM kártyát átvenni és azt a készülékbe helyezni, hanem elegendő a szerződés megkötését követően az interneten keresztül letölteni a felhasználói SIM-profilt. A hagyományos SIM kártyák cseréjével (pl. kisebb kártyát használó készülék vásárlásakor) járó munkafolyamat is egyszerűbbé válik, és ez a mobilszolgáltatók oldalán a hatékonyság növekedésével jár. Az újításnak várhatóan az iparág jövőjére is komoly hatása lesz.

Az új technológia, amely megfelel a GSMA (Global System for Mobile Communications - a világ legnagyobb, mobil szolgáltatókat tömörítő és azok érdekképviseletét ellátó egyesülete) közelmúltban elfogadott, magas biztonsági követelményeknek megfelelő nemzetközi szabványának.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az eSIM megoldás bevezetése a magyar piacra egy többlépcsős fejlesztés első lépéseként, egyelőre tesztprogram keretében indult el. Az eSIM-et tartalmazó eszközt használni kívánó ügyfelek a hagyományos SIM kártya helyett egy aktiváló kódot kapnak majd QR kód formájában. A wifin keresztül az internetre csatlakoztatott készülék ezt beolvasva tölti le a beépített SIM chipre (eSIM) a szolgáltatói profilt, ezt követően aktiválódik a SIM, és kezdhető meg a szolgáltatás igénybevétele. Az eSIM meglévő vagy új havidíjas előfizetéssel, illetve azokhoz igénybe vehető DuoNet opcióval lesz elérhető lakossági, és Tandem opcióval üzleti ügyfelek részére.

(A borítókép illusztráció.)

Címkék:
vásárlás, pénzcentrum.hu, okosóra, mobiltelefon, mobil, telekommunikáció, kütyü, kisméretű okostelefon,