Zuglói horrorsztori: nem kapják meg lakásukat a vásárlók

Világgazdaság2018. március 29. 09:30

Több vevő lakásvásárlási szerződését is felmondta egy zuglói lakásépítő cég - írja a Világgazdaság. A cég a munkaerő és az építési anyag hiányára hivatkozik.

Többnyire azokkal a vevőivel bontott szerződést egy zuglói lakásépítő cég, akikkel a legkorábbi átadási határidőre szerződött. Az építtető vis maiorra hivatkozva állt el a szerződés teljesítésétől. A most felbontott szerződések helyett bárki köthet újat, csak éppen több millió forinttal magasabb áron, mint amennyiért az eredeti lakásvásárlók szerződtek le két-három éve.

Az adásvételi szerződésekbe annak idején valóban belefoglalták, hogy a munkaerő és az építőanyag hiánya vis maiornak minősül, ugyanakkor nem volt pontosítva, hogy ezeknek milyen mértéke esetén állhat el a kivitelező a teljesítéstől.

Horrorsztorik a lakáspiacról
Egyáltalán nem ez az egyetlen ilyen eset: az idő előrehaladtával egyre több, a lakásáfa csökkentési lázban megkezdett építkezésről derülhet ki, hogy elkalkulálták magukat a kivitelezők. A mostanihoz hasonló történetekkel a Portfolio már több cikkben is foglalkozott:

Még ma is nagyon gyakori, hogy a vevők számukra előnytelen, illetve eladói részről egyoldalú szerződéseket írnak alá. A szóban forgó esetben is aláírták például, hogy az építtető cég elállása esetén nem köteles kötbért fizetni. Ez azt jelenti, hogy a vásárlók így akár évekig is előfinanszírozhatják az ingatlant, majd az átadás előtt bukhatják az egészet.

Címkék:
lakásvásárlás, építkezés, zugló,