Figyelmeztet a szakember: jól nézd meg, hogy mit veszel a boltban!

Népszava2018. március 27. 10:00

Érdemes alaposabban megnézni a megvásárolni kívánt sonkát, mert könnyedén csalódás érheti az embert - írja a Népszava.

Sonkavásárlás szempontjából egyértelműen a húsvéti szezon az év csúcspontja: ebben az időszakban 6-6,5 ezer tonna füstölt árut vásárolnak a magyarok, több mint 2 milliárd forintnyi értékben. Ez az éves sonkafogyasztásnak jelentős, mintegy 25 százalékát kitevő része. A legnépszerűbb sonkafajta a parasztsonka, ebből várhatóan 1,5-1,6 ezer tonnát vásárolnak majd az ünnepre.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy nagyon sokféle minőségű és árfekvésű sonka található a piacon, így érdemes megfontolni a vásárlást. Éder Tamás, az Élelmiszerfogyasztók Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy jelentős a minőségbeli különbség a kilogrammonként 900-1000 forintos és a 2000-3200 forintos sonkák között.

Minőségi kategóriák tekintetében a gyors pácolású nyers illetve főtt sonkák képviselik a legalsó szintet. A jó sonka színe egészséges rózsaszín, a külsején nem képződik semmiféle kocsonyás réteg. Vásárláskor érdemes a megnevezést is megnézni: egyáltalán sonkát tartunk-e a kezünkben vagy kötözött lapockát?

Címkék:
húsvét, sonka, ünnep,