Csalásra tanítja a magyar gyerekeket ez a játék

Pénzcentrum2018. március 3. 13:01

Egy olyan új verzióját jelentetik meg a népszerű Monopoly játéknak, amely nem csak elfogadja a csalást, hanem egyenesen saját részévé teszi és jutalmazza azt.

Egy, a Hasbro által készített felmérés szerint a játékosok közel fele megpróbál csalni, miközben a Monopolyval játszik. Ezért döntöttünk úgy, hogy 2018-ban végre megadjuk a játék kedvelőinek azt, amire régóta vágynak - egy olyan Monopolyt, amely arra ösztönöz, hogy csalj

- mondta a Jonathan Berkowitz, a Hasbro alelnöke. Az új kiadás 15 csaló kártyával is rendelkezni fog. Ezekből 5-öt a játék bármely pontján elhelyeznek a tábla közepén, a játékosok pedig bármikor megpróbálhatják teljesíteni őket.

Ha egy játékos sikeresen teljesít egy csaló feladatot, a játék jutalmazza őt. Ugyanakkor lebukás esetén szembe kell néznie a következményekkel. A kártya hátoldalán egy lista található speciális büntetésekről és jutalmakról.

A cél: tedd tönkre a másikat!

Dean Baker közgazdász, a Center for Economic and Policy Research társalapítója szerint a Monopoly mindig afféle "rablójáték" volt, aminek az a célja, hogy a győztes anyagilag tegye tönkre az ellenfeleit. Baker az egyik első olyan közgazdász volt, aki még a 2007-es összeomlást megelőzően figyelmeztetett az ingatlanpiaci lufira.

Baker szerint az új kiadásban azok a nagy bankok által elkövetett bűntettek tükröződnek vissza, melyekért később, a nagy válságot követően nem történt felelősségre vonás.

Mary Flanagan, a Dartmouth College professzora szerint lenyűgöző, hogy milyen pontosan tükrözik vissza a játékok magát a csalást, illetve azt, hogy

a társadalomban mára elfogadott stratégiává vált, ha valaki csalással érvényesül.

Az antikapitalizmustól a kapitalizmus szimbólumáig

A Monopoly eredeti ötletgazdája Elizabet Magie volt az 1900-as évek legelején. Az eredeti játékban két szabály szerepelt: egy monopolista-ellenes, amelynek célja a vagyongyűjtés volt, és a játék mindenkit jutalmazott is, amennyiben ez megtörtént.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A másik szabály monopolista volt, amelyben a cél a monopólium megteremtése és az ellenfelek tönkretétele volt. Ennek a kétféle megközelítésnek nevelő célzata volt: Elizabeth Magie így akarta bemutatni, hogy az első szabály morálisan magasabb rangú.

Ironikus módon Magie nem szerzett vagyont az ötletéből. Ötletét Charles Darrow vette át, akit a ma ismert Monopoly megteremtőjének tartanak. Darrow eladta a játékot a Parker Brothersnek, amely megcsinálta a szerencséjét a mára világszerte ismertté vált társasjátékkal.

(Business Insider)

Címkék:
csalás, csőd, játék, társasjáték,