Meglepő kutatás: olyan károsak a mikrosütők, mint 7 millió autó

Pénzcentrum/Index.hu2018. január 19. 09:00

A Manchesteri Egyetem legújabb kutatása szerint az Európai Unióban használt mikrosütők annyi szén-dioxidot juttatnak a légkörbe, mint közel 7 millió személyautó - írja az Index.

A Manchesteri Egyetem által készített új kutatás, amely a mikrosütő-használat környezetre gyakorolt hatásait vizsgálta arra a következtetésre jutott, hogy az Európai Unióban használt mikrohullámú sütők évente 7,7 millió tonna szén-dioxidot juttatnak a légkörbe. Ez megfelel 6,8 millió autó károsanyag-kibocsátásának.

A mikrohullámú sütők igen népszerűek az EU-ban, becslések szerint 2020-ra 135 millió háztartásban lesznek jelen. A mikrosütők legjobban a gyártásukhoz használt anyagokkal, valamint később a hulladékfeldolgozással szennyezik a környezetüket.

A sütőknek óriási az energiafelvételük is, a nagyjából 8 éves életciklusuk alatt 573 kilowattóra energiát fogyasztanak. Ehhez még érdemes hozzátenni, hogy a sütők működési idejük 90 százalékát készenléti üzemmódban töltik.

Rengeteg hulladékot is termelünk a mikrosütők által: 2005-ben 184 ezer tonnányi sütő került a szemétbe az EU-ban, és ez a szám 2025-re elérheti a 195 ezer tonnát. A helyzetet súlyosbítja a sütők csökkenő élettartama is: 20 éve még 7 évvel tovább működtek a mikrosütők, mint ma. A mai sütők 6-8 év alatt avulnak el.

Címkék:
európai unió, kutatás, károsanyag kibocsátás, szén-dioxid, hulladékfeldolgozás,