Nesze neked áfacsökkentés: csúcson az alapvető élelmiszerek ára

Pénzcentrum2018. január 11. 19:00

Hiába csökkent decemberben az élelmiszerek árindexe, összességében 2017-ben az éves átlag 8,2 százalékkal haladta meg a 2016-os értéket.

Mérséklődtek a nemzetközi élelmiszerárak decemberben, különösen a növényi olajok és a tejtermékek ára esett nagyot - derül ki a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, ma megjelent élelmiszerár indexéből. A havi mutató, amely az alapvető élelmiszerek nemzetközi piacokon tapasztalható ármozgásait követi le, 169,8 pontjával 3,3 százalékkal volt lejjebb novemberi értékéhez képest. Hiába azonban az év végi gyengülés, a FAO

élelmiszerár-index éves átlaga (174,6) 8,2 százalékkal haladta meg a 2016-osat, kiérdemelve az elmúlt három év legmagasabb éves értéke címet is.

A tejtermékek árindexe majd 10 százalékoat zuhant decemberben a hatalmas exportkészletek és a tejporok, illetve a sajt és vaj iránti visszafogott kereslet együttese miatt. Ennek ellenére a mutató éves összesítésben 31 százalékkal volt fölötte az azt megelőző évinél. A növényi olajár-index 5,6 százalékot csökkent novemberhez képest a pálmaolaj árának esése miatt - utóbbi a felgyülemlett maláj és indonéz készletekkel magyarázható. Ami, cserébe, a szójaolaj jegyzését is lefele nyomta. 2017-ben ezen alindex szintje összességében 3 százalékkal volt magasabb a korábbi évhez képest.

A cukor árindexe szintén lejtmenetben volt (-4,1 %) a szezonális behatások és az előttünk álló év nagyobb kínálatának reményében. Átlagosan ezzel 11,2 százalékkal volt alacsonyabb a cukorárak szintje tavaly, mint két évvel korábban. Lényegében változatlan maradt azonban a gabonafélék összesített ára, a trend már a harmadik hónapja kitart: a búza árának gyengülését ellensúlyozta a kukorica és rizs drágulása. A 2017-es átlag 3,2 százalékkal haladta meg a 2016-ost, de még így is 37 százalékkal kevesebb volt a 2011-es rekordértéknél. A húsárak valamelyest erősödtek decemberben, és jelentősebben (9 %) az év során.

Címkék:
vásárlás, pénzcentrum.hu, élelmiszer, hús, tojás, ár, cukor, fao, pálmaolaj,