Erre költené mesés vagyonát a TV2 legújabb vetélkedőjének győztese

Pénzcentrum2018. január 11. 16:00

Kristóf és édesanyja, a Piramis nevő tévés játék keddi győztese szép summát vihetett haza, és most az is kiderült mire fogják költeni mesés nyereményüket.

Kristóf és édesanyja a Piramis című vetélkedő keddi győztese majd hatmillió forintot nyert. Ez az összed pedig már egy jó kiindulási alap egy befektetésre: a férfi a Ripostnak el is árulta, hogy mire akarják költi a nyereményt:

A pénzből egy tengerparti házat szeretnénk venni. Okosan akarjuk befektetni a nyereménymilliókat

- árulta el a férfi a Ripostnak, aki azt is hozzátette, hogy ha édesanyja nem ragaszkodik Budapesthez, szeretné, ha Horvátországba költözne, és ott kezdenének együtt családi vállalkozásba. A férfi egyébként jelenleg is Horvátországban dolgozik egy nemzetközi busztársaságnál.

Ebbe fektethetsz be idén

Befektetési szempontból 2017 azoknak kedvezett, akik nem féltek a kockázatosabb megtakarítási formáktól sem: jól teljesítettek a külföldi és a magyar részvények is, a kriptovalutákról már nem is beszélve. Ezzel szemben a kockázatkerülőbb megtakarítási formák továbbra sem váltak vonzóbbakká az alacsony kamatoknak hála, de azért így is bőven marad lehetőségünk óvatosan befektetni.

Amiben például általában egyet szoktak érteni a szakértők, hogy a kisebb mértékű megtakarítások esetén is érdemes portfoliót építeni, hiszen így minimalizálni tudjuk a kockázatokat.

A portfoliónak legyen fix kamatozású, kötvény típusú lába, illetve a kockázattűrő képességtől függően lehetnek akár kockázatosabb eszközök is benne a megfelelő arányban

- mondta el Csekő Zoltán, a CIB Alapkezelő senior portfolio managere a Pénzcentrum megkeresésére.

Hogy a portfolión belül mekkora súllyal szerepeljenek a kockázatosabb (részvény, ingatlan, nyersanyag) eszközök, az már tőlünk függ - a szakember szerint egy kockázatkerülő befektető esetén ezek aránya ne haladja meg a 20 százalékot. A kockázatot jól viselő befektető növelheti ezek arányát a portfolióján belül, de az ő esetében sem ajánlott meghaladni a 40 százalékot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A portfolió másik felét kitevő 60-80 százalékot érdemes valamilyen alacsony kockázatú befektetési termékben, például állampapírban elhelyezni. A fentiekből kiderült, hogy a rövid lejáratú állampapírok - a kamatcsökkentések és a növekvő infláció következtében - már nem tudnak reálhozamot biztosítani, ám a hosszabb állampapírok még vonzó alternatívát nyújthatnak az óvatosabb befektetőknek.

A hazai alacsony kamatkörnyezet valószínűleg 2018-ban is fennmarad, mely a lakossági befektetőknél pl. a betétek árazásánál jelenik meg a legkézzelfoghatóbban. Lakossági állampapírok közül a Prémium Magyar Állampapír talán a legattraktívabb, melynek kamatozása az inflációhoz van kötve és 3, illetve 5 éves változatban is elérhető

- mondta el Tuli Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési vezetője a Pénzcentrum megkeresésére.

Kockázatosabb befektetésnek a részvényeket, ezeken belül inkább a részvényalapokat ajánlják. A szakértők várakozásai szerint 2018-ban is jól fog teljesíteni a részvénypiac, ám itt eltérések tapasztalhatóak a fejlődő és a fejlett részvénypiacok között. Csekő Zoltán szerint a részvénybefektetések kétharmadát érdemes lesz fejlődő piaci részvényalapokban tartani. Ilyen alapok lehetnek a BUX-ot vagy esetleg a CETOP indexet lekövető részvényalapok. A kockázatos eszközök további részét érdemes lehet fejlett részvénypiaci alapban tartani.

Érdemes azonban észben tartani, hogy egy részvényalapnál devizakockázatot is vállalunk.

Tehát 1-10 millió forintos összegnél még nem ajánlott az egyedi részvényekbe fektetés a magas kockázat miatt. Hiszen legrosszabb esetben a befektetett összeg egésze is elveszhet, vagy hosszú évekre, akár 10-15 évre is beszorulhat a pénzünk.

Címkék:
vásárlás, pénzcentrum.hu, nyeremény, horvátország, aegon prémium, aegon befektetési alapok,