Megszólalt a rendőrség: kamu az elektronikus zsebtolvajlás

Pénzcentrum2017. december 6. 09:30

A Magyar Bankszövetséggel közösen cáfolta a rendőrség azt a médiában keringő álhírt, miszerint elektronikus zsebtolvajok képesek lennének lelopni a pénzt az érintéses (paypassos) kártyákról.

A rendőrség és a Magyar Bankszövetség által tartott sajtótájékoztatón Németh Ágnes rendőr ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője elmondta, hogy nem érkezett hozzájuk elektronikus zsebtolvajlásról szóló bejelentés, a rendőrség nem folytatott nyomozást ilyen ügyben. Az elektronikus zsebtolvajokról szól álhírek már évekkel korábban is felbukkantak, Magyarországon kívül is, ráadásul ugyanazokkal a fotókkal.

A Magyar Bankszövetség kommunikációs vezetője, Sütő Ágnes elmondta, hogy az érintős kártyákat már hat éve forgalmazzák Magyarországon, ennek ellenére nem tapasztalják, hogy növekedne a visszaélések aránya, noha a forgalomban lévő csaknem 9 millió kártyából 6 millió már érintéses. Noha technikailag lehetséges lenne, hogy egy csaló hordozható terminállal meglopjon minket a kártyánkon keresztül, ám ez egyáltalán nem életszerű, hiszen előtte a terminálba be kell vinnie az adatokat, plusz minden termináltulajdonosnak le kell szerződnie egy bankkal.

A bank pedig letiltja az eszközt, amennyiben sok csalásra utaló jelet tapasztal. Összességében tehát a csaló részéről túl sok kockázattal járna egy ilyen akció, miközben az így ellopható összeg csekély, elvégre maximum 5 ezer forintig lehet PIN-kód nélkül fizetni az érintéses kártyákkal.

Címkék:
bankkártya, paypass, bankkártyás csalás,