Nem mindegy, hol vásárolsz: így spórolhatsz ezreket a karácsonyi menün

hvg.hu2017. december 4. 10:17

Jóval többe kerülhet idén a klasszikus karácsonyi menü, mint amennyit a gazdasági helyzet indokolna - írja a HVG.

Napjainkban hiánycikk a vaj, a megritkított baromfiállomány miatt drágul a tujás, ráadásul a minimálbér emelkedése miatt a pékáruk ára is szépen szökik felfelé. Ezt pedig a vásárlók érzik csak igazán. Mindezek tetejében a karácsony is az ajtón kopogtat, amikor is minden élelmiszer iránt megugrik a kereslet.

A drágulások okán a lap összeállított egy klasszikus menüsort, hogy ez alapján megvizsgálják, hol mennyibe kerül a nagybevásárlás. A receptek között találni pontyból készült halászlét, pulykasültet burgonyapürével, töltött káposztát és bejglit. Ezek egytől-egyig négy személyre szólnak, és csak olyan összetevők szerepelnek bennük, amik az összes összehasonlított áruházban megtalálhatók.

Az eredmények kétféleképpen hasonlíthatók össze, ezek egyike a vásárlás végösszege.

Ez alapján a vajjal készült menük összeállítása az Aldiban a legdrágább (7140 forint), míg a Tescoban a legolcsóbb (6038 forint).

Ez arra enged következtetni, hogy jelentős megtakarítás érhető el ott, ahogy a lehető legtöbb árut kimérve is meglehet vásárolni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy másik összehasonlítással azonban kimutatható, hogy ha a fennmaradó anyagok felhasználást is alapul vesszük más ételek elkészítéséhez, akkor vaj felhasználásával a

Sparral (4492 forint) jön ki legolcsóbbra a menüre való, míg legdrágábban (szoros versenyben) szintén az Aldival (5089 forint) járunk.

Címkék:
vásárlás, karacsony, áruház, bevásárlás, menü, advent, vacsora,