Erre figyelj autópálya-matrica vásárláskor: új fizetős útszakaszok január elsejétől

Pénzcentrum2017. december 4. 12:30

Egyre több autópálya-matricát vásárolunk alkalmazáson és interneten keresztül. Ez pedig nagyjából háromszoros tranzakciószám növekedést jelent idén.

Folyamatosan növekszik az applikáción és az online felületen vásárolt autópálya-matricák száma. A tavalyi tranzakciószám ráadásul a háromszorosára is növekedhet idén - derül ki az OTP Mobil adataiból.

A legtöbben heti matricát vásároltak, a legnépszerűbb időszakok az év eleje valamint a nyári iskolai szünet hónapjai voltak.

Az adatok szerint 2016-hoz képest idén két és félszer több e-matricát vásároltak a vállalat online felületén és mobil applikációján keresztül. A bank mobil, illetve internetes felületén 2017. november 24.-ig bonyolított tranzakciók összértéke meghaladta a 600 millió forintot.

Az alkalmazáson és a simple.hu weboldalon keresztül 2016-ban összesen 48 512 matricát váltottak, míg 2017-ben ez a szám már 122 000 fölé emelkedett. A legtöbb matricát továbbra is a személygépkocsival rendelkezők veszik, de háromszorosára nőtt a motorra és a teherautókra eladott vignetták száma is. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a következő két hónapban további emelkedésre számítunk, hiszen az éves matrica vásárlás szempontjából ez a csúcsidőszak.

- számolt be az eredményekről Benyó Péter, az OTP Mobil ügyvezető igazgatója.

Az elemzésekből kiderült, hogy a heti matricából fogyott a legtöbb közel 66 500 darab. A második helyen a 2015-ben bevezetett megyei éves matrica áll, ebből mintegy 33 000 darabot vásároltak a sofőrök, míg havi matricából több mint 20 000 fogyott. Az országszerte egész éves használatra jogosító verziót azonban továbbra is kevesen választják.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

December elsejétől elindult az autópálya matrica elővásárlási időszak, aminek keretein belül a 2018-ra érvényes éves megyei és országos matricák vásárolhatóak meg. Érdemes azonban figyelni, mivel ezek a vignetták csak 2018. január 1-től érvényesek. Az idei év hátralevő részére még lehet akár éves megyei matricákat is vásárolni. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. kimutatásai alapján a tavalyi matrica elővásárlási időszakban összesen 76 ezer jogosultságot vásároltak közel 1,1 milliárd forint értékben.

Jövő év január 1-től bővülni fog a fizetős útszakaszok száma is, az M85-ös Csornát elkerülő második szakaszával és az M35-ös Debrecen utáni folytatásának első ütemével.

Érdemes a megfelelő matricák kiválasztásakor ezeket is figyelembe venni.

Címkék:
vásárlás, pénzcentrum.hu, okostelefon, autópályamatrica, mobil, elővásárlási jog,