Csokimikulások országa vagyunk: milliárdokat szórunk az áruházak puttonyába

Pénzcentrum2017. december 4. 18:30

Minden kétséget kizáróan a csokimikulás az ünnepi szezon nagy favoritja. Ezt semmi sem bizonyítja jobban, mint, hogy 2016 október és december között, mintegy 400 tonna súlyban több mint nyolcmillió darab fogyott belőlük. Szezonális édességre a magyarok egyébként 3 milliárd forintnál többet költöttek, ez összesen 616 tonna és közel 11 millió darab tétel.

A csokoládémikulások mind értékben, mind mennyiségben a szezonális édességek mintegy kétharmadát hozzák (értékben 64 százalék, mennyiségben 66 százalék).  Jóllehet, a Télapó-figurákból darabszám tekintetében 6 százalékkal kevesebbet értékesítettek, mint a 2015-ös szezonban, így is abszolút letaszíthatatlan a trónról, 100-ból 77 értékesített szezonális édesség ilyen - derült ki a Nielsen 90 élelmiszerkategóriát vizsgáló kiskereskedelmi indexéből.

A karácsonyi édességek közül a második legnagyobb részarány értékben az egyéb csokoládéfigura (mint például karácsonyfa, maci, csizma, hóember, angyalka, és a többi) szegmensre jut, 10-ről 12 százalékra nőtt piaci részesedésük a vizsgált időszakban.
A hagyományos ajándékcsomagok piaci részesedése a bronzhelyezésre elegendő: értékben az ünnepi édességszezon egytizede (10%) az övék. A 2015-ös, érték szempontjából 9 százalékos piacrész a tavalyelőtti ünnepi időszakhoz képest 1 százalékponttal nagyobb.

Továbbra is népszerűek az adventi naptárak: 2016-ban 280 millió forintos kiskereskedelemben realizált összbevétel közel félmillió eladott adventi naptárat takar.

A legnépszerűbb fajta továbbra is a tejcsokoládéból készült szezonális édesség: míg 2015 karácsonyi időszakában az eladott darabok 79 százaléka volt tejcsokoládé, addig 2016-ban már 85 százalék. A tiszta étcsokoládéra ugyanakkor a magyarok 5 százaléka voksol

- mondta Czikora Csilla, a Nielsen ügyfélkapcsolati vezetője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Boltválasztás tekintetében a magyar fogyasztók közel fele (49%) a nagy, 2500 nm-t meghaladó üzletekből szerzi be a kívánt szezonális édességet. A szupermarketet és diszkontot magába foglaló 401-2500 nm-s üzletek a szezonális eladások 33 százalékát teszik ki, míg a 200 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek piaci részesedése 1 százalékponttal 12 százalékra csökkent.

Címkék:
vásárlás, pénzcentrum.hu, karacsony, Áder, puttó, ünnep, édesség, mikulás, advent, ünnepek, meglepetés,