Lecsapott a Nébih: kivonták a forgalomból az Istenek eledelét

Pénzcentrum2017. október 26. 18:03

Csaknem 2 mázsa illegálisan forgalmazott parlagfű tablettát és a tabletta alapanyagaként szolgáló porított parlagfüvet találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei egy Bács-Kiskun megyei vállalkozásnál. Az "Istenek eledele" néven forgalmazott terméket számos bio boltban, valamint az interneten árusította a cég. A hatóság a készítményt azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, valamint visszahívta a kereskedelemből.


A parlagfű készítményeket árusító webshopok és bio boltok vizsgálata során a NÉBIH ellenőrei mintegy 200 kilogramm illegálisan árusított parlagfű tablettát, valamint a tabletta alapanyagaként szolgáló porított parlagfüvet találtak egy Bács-Kiskun megyei vállalkozásnál.

A "Istenek eledele" fantázianevű készítményt széles körben - különböző bio boltokban és az interneten - árusították, annak ellenére, hogy Európában sem a parlagfű, sem a belőle készült élelmiszerek nem hozhatók jelenleg forgalomba emberi fogyasztásra szánt termékként.

A szabálysértést tovább súlyosbítja, hogy a vállalkozás a tulajdonos lakóházának pincéjében tárolta és közvetlenül onnan forgalmazta az illegális parlagfű termékeket, holott az ingatlan sem élelmiszerraktárként, sem élelmiszer-kereskedelmi egységként nem szerepel a nyilvántartásokban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A NÉBIH a vállalkozásnál készleten lévő, csaknem 2 mázsányi parlagfű tablettát és porított parlagfű alapanyagot azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, míg a kereskedelmi forgalomba került termékek esetében elrendelte azok visszahívását. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság kiszabása várható.

Fontos tudni, hogy a parlagfű és abból készült élelmiszerek új élelmiszernek minősülnek, forgalomba hozatalukat uniós szinten engedélyeztetni kell. Az uniós engedélyezés során az élelmiszerként történő felhasználás biztonságosságát kell bizonyítani. Tekintve, hogy a parlagfű citotoxikus (sejtmérgező) hatását tudományos kutatások igazolják, a forgalomba hozatalt megelőző engedélyezési eljárás különösen lényeges.

Címkék:
nébih, parlagfű, bio, tabletta,