Ezzel csúnyán ráfaraghatnak az Airbnb-sek

Pénzcentrum2017. szeptember 23. 17:30

Ahogy egyre több lakás kerül fel a népszerű szállásmegosztó oldalra, úgy élesedik a verseny a turistákért. Ezért sokan próbálják felturbózni a kéglit, egy szakértő azonban óva int, hogy drága design vagy antik bútorokkal próbáljon valaki kitűnni, aminek meglepően egyszerű és praktikus oka van.


2012-ben 3-400 budapesti lakás volt elérhető az Airbnb-n, ez mára több mint 9000-re ugrott. Amíg a turisták örülnek, hogy válogathatnak az egyre bővülő kínálatból, addig a lakástulajdonosoknak egyre több mindent kell bevetniük, hogy maximalizálni tudják az ingatlan kihasználtságát. Egy szálláshely lehet egyedi attól, hogy például akadálymentesített, megszólítva a mozgásukban korlátozottak, de vonzó lehet egy kutyabarát hely is a kedvencükkel utazóknak. Azonban a rövidtávra kiadott lakások menedzselésével foglalkozó Four Reasons Apartaments ügyvezetője, Varga Tamás azt senkinek nem ajánlja, hogy túl értékes design vagy antik bútorokkal rendezze be a lakást.

Bár előfordul, hogy egy nagyon jó elhelyezkedésű lakást drága és egyedi design bútorokkal az átlag fölötti áron lehet kiadni, de nem ez a jellemző.

Számításba kell venni, hogy egy ilyen lakás - a hosszútávú kiadással szemben - fokozott igénybevételnek van kitéve, előfordulnak károk. Ezekre a helyzetekre az Airbnb oldalán van lehetőség megtenni a kárbejelentést, azonban ezt a vendég távozása utáni 48 órában kell, igazolva a kár mértékét. Itt elég a sérült bútorról feltölteni egy képet és belinkelni a bútoráruház honlapján elérhető terméket, amely tanúskodik a berendezés értékéről. Egy egyedi design bútor esetében azonban már korántsem ilyen egyszerű 48 órán belül előkeríteni a számlát"

 
- hívta fel a figyelmet a szakértő. Antik bútorok esetében pedig egy független becsüst kell fizetni, hogy felmérje és igazolja a bútor értékét. Mindezt 48 órán belül.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Persze egy-egy különleges bútorral, valamilyen tematikával érdemes stílust adni a lakásnak, amivel kitűnhet a versenytársak közül, de az alapberendezés beszerzését a bútoráruházakból javasolja a szakértő és figyelmeztet: aki airbnb-zésre adja a fejét, gyakori vendég lesz ezekben.

 
Időnként ugyanis érdemes készletfrissítést tartani, pótolni az összetört poharakat, tányérokat, cserélni az elhasználódott lepedőket és törölközőket is.

Ennek - és az iskolakezdéssel felpezsdülő albérletpiacnak - köszönhetően érezhetően megugrik a látogatószám a bútoráruházakban. "Augusztusban és szeptemberben sok olyan családdal találkozni üzleteinkben, akik egyetemista gyermekük számára, vagy kiadó lakásukba keresnek bútorokat. Ez a forgalomban is észrevehető, bár osztályonként eltérő" - árulta el a Pénzcentrum érdeklődésére a KIKA lakberendezési üzletlánc. "Leginkább az egyszerűbb, alacsonyabb árú termékeket keresik. A "Szuper ár"-ral megjelölt termékeink kiemelkedő ár-érték arányuk miatt nagyon keresettek, ezek a legtöbb esetben 10 ezer forint alatti kiegészítők, a különféle textilektől kezdve, az étkészleteken át egészen a tárolódobozokig" - tették hozzá.

Címkék:
kika, airbnb, kika szeptember,