Erre figyelj, ha kiadod a lakásod: profi tippek szakértőktől

Pénzcentrum2017. szeptember 21. 15:00

A lakberendezés különösen embert próbáló feladat, főleg akkor, ha ingatlanunkat bérbe kívánjuk adni. A megfelelő bérlők elérése érdekében figyelnünk kell többek között a színek harmóniájára, lakásunk tökéletes kihasználtságára és a butórok minőségére. Éppen ezért, a teendők sokasága miatt szakértőket kérdeztünk arról, mire érdemes a legjobban odafigyelni a minél magasabb hozam érdekében.

Korábban beszámoltunk arról, hogy ma az ingatlanpiacon akár 6-7 százalékos bruttó bérleti-díj hozam is elérhető. Ehhez azonban fontos, hogy a lehető legkörültekintőbben járjunk el. A magas hozamok mellett minden lakáskiadó álma, hogy jól fizető, igényes bérlőket találjon. Ehhez azonban olyan berendezésekre van szükség, ami pontosan ezt a típust vonzza. A bérbeadási céllal vásárolt lakás bútorzatának kiválasztásakor különösen fontos, hogy ne a legolcsóbb, de ne is a legdrágább felszerelést válasszuk.

Hiszen az alacsony árfekvésű tartozékok hamar tönkremennek, míg a nagyon drága berendezéseket szinte lehetetlen érvényesíteni a bérleti díjban. Tehát csakis

akkor beszélhetünk hatékonyságról, ha úgy alakítjuk ki a bérlők számára esztétikailag és funkcionálisan is vonzó teret, ha az erre befektetett összeg meg is térül, részben a gyors kiadhatóságon keresztül."

- figyelmeztetett Fodor Gabriella, a Cordia Property Management vezetője.

A lakberendezésen tehát sok múlhat, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy egy lakás belsőjének megfelelő kialakítása igazán embert próbáló feladat. Ezért összeszedtünk most néhány tippet profiktól, melyek segítségül szolgálhatnak azoknak, akik elvesztek a bútorok és harmóniák útvesztőjében.

6 + 1 lakberendezési tipp a Cordia szakértőitől:

1. A méret. Már a kialakításnál vegyük figyelembe a különféle lakástípusokra vonatkozó alaprajzi méreteket és az annak megfelelő berendezhetőséget. Egy garzonba vagy kisebb lakásba ne akarjunk minél több embert bezsúfolni; a legideálisabb egy kinyitható kanapé, vagy a bejárati térben elhelyezett beépített szekrény, amivel még egy nagyobb lakásban is tudunk helyet spórolni. A nagyobb lakásokat vonzóbbá teheti egy külön gardróbszoba vagy egy kisebb tároló helyiség is.

2. Amerikai konyhás nappali. A hatékonyság egyik legfontosabb alapja, mivel több funkciót ötvöz, és nagyobb, jól bútorozható tértípust hozunk létre vele. Ne spóroljunk a főzőlapokkal, mindenképpen férjen el egy négyzónás főzőlap és a sütő, felejtsük el a kisméretű hűtőt, és lehetőség szerint szereljünk be egy mosogatógépet. A megfelelő szagelszívásról is gondoskodjunk, ha nem akarjuk, hogy idő előtt tönkremenjen a konyhabútor.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

3. A háló. Nincs annál fapadosabb megoldás, amikor két szimpla ágyat tolunk össze: ma már elvárás, hogy minden hálószobában franciaágy legyen, még ha egyedülállóknak is szánjuk a lakást. A szobák ne nyíljanak egymásba, hiszen már az együttlakó egyetemisták sem veszik szívesen, ha reggel átcsörtetnek a szobájukon.

4. A vizesblokk. Ha nincs külön WC, ügyeljünk rá, hogy a kád, a mosdó és a mosógép között gond nélkül lehessen mozogni, így nem zárjuk ki a termetesebb potenciális bérlőket sem.

5. Színek. Elsőre nem tűnik fontosnak, de a szakértők szerint a legtöbb albérletvadász a kaotikus színek és formák miatt fordul ki egy lakásból. Ne a kiadandó lakásunkon éljük ki keleties ízlésünket, próbáljunk az univerzalitásra törekedni. Alapozzunk semleges színű falakkal és bútorokkal; figyelembe véve az alaprajzot és a benapozottságot bézs-barna, illetve szürke-fehér alapszínekből induljunk ki, hogy az enteriőr a lehető legtöbb potenciális bérlő ízlésének megfeleljen. Ezt dobjuk fel azután színesebb dekorral, függönyökkel, ágyneművel, különböző textúrákkal.

6. Bútorok. Ha a nappaliba szánt sarokkanapét keressük, jó hír, hogy nem érdemes milliós tételben gondolkozni, mert nem hozza vissza az árát, de túl olcsót se válasszunk, ami hamar tönkremegy. A szakértő szerint érdemes a 250-300 ezer forint körüli, ággyá alakítható kínálatból válogatni a neves bútoráruház-láncok kínálatából, és inkább egy dizájner lámpára költsünk, ami feldobja és egyedivé teszi a lakást.

+1. A szükséges extrák. Az erkélyes lakás mindig vonzóbb, de mérete sok mindent eldönt. Hiszen a legjobban akkor használható ki, ha olyan méretekkel rendelkezik, hogy egy asztal kis székekkel együtt is elfér rajta. Légkondicionálóba is érdemes fektetni, főleg, ha harmadik emelet feletti, napsütötte lakásunk van.

Címkék:
vásárlás, pénzcentrum.hu, lakás, lakberendezés, bútor, hozam, tippek, lakástakarék, kényelem, bérbeadás, kika szeptember,