Óriási változás jön: bajban lehetsz, ha elromlik a porszívód

Pénzcentrum2017. szeptember 1. 12:05

Szeptember 1-én életbe lépett egy új uniós szabályozás, mely szerint legfeljebb 900 wattos porszívókat lehet gyártani.


Szeptember 1-én életbe lépett egy új uniós szabályozás, mely szerint legfeljebb 900 wattos porszívókat lehet gyártani. Ez az intézkedés a második lépcsője annak az átalakításnak, mely azt a célt tűzte ki, hogy jelentős energiát spóroljanak meg a háztartások, a porszívók energiafelvételének csökkentésével.

Mától megváltozik az energiacímke is: eddig a legkisebb energiafogyasztású készülékek “A" jelölést kaptak, mostantól a takarékos masinák viszont “A+++" jelölés is bezsebelhetnek. Ezzel együtt megszűnik az “E", “F" és “G" kategória - írja a 24.hu.

E mellett más változások is lesznek. Az új szabályozás értelmében például:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • - a porszívó maximum 1 százalék port engedhet majd vissza a levegőbe
  • - 80 decibelnél hangosabb porszívókat nem fogunk már tudni vásárolni

Hogy milyen porszívókat érintenek a változások?

  • Háztartási és professzionális (pl. szállodai) felhasználásra szánt általános (keménypadló és szőnyeg tisztítására egyaránt alkalmas) álló porszívók és hagyományos felépítésű padlóporszívók.
  • Hibrid porszívók (melyek akkumulátorról és hálózatról egyaránt üzemeltethetők)
  • Csak szőnyeg, illetve csak keménypadló tisztítására alkalmas porszívók
  • Vízszűrős porszívók (nem tévesztendők össze a nedves porszívókkal).

Vagyis nem érinti például a nedves, a száraz-nedves vagy a robotporszívókat. Az új rendelet életbe lépése nem azt jelenti, hogy mostantól már az üzletekben lévő, 900 wattnál nagyobb teljesítményű gépeket nem adhatják el. Még befizethetünk egy ilyenre, ha szeretnénk, viszont ha elromlik, ugyanilyent már nem kapunk. A gyártóktól ugyanis már csak az új direktíváknak megfelelő készülékeket tudnak beszerezni a kereskedők.

Címkék:
vásárlás, otthon, energia, porszívó, eu, rendelet,