Újabb forintbankjegyet szüntet meg az MNB

Pénzcentrum2017. augusztus 23. 10:26

Folytatódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben megkezdett bankjegy megújítási programja. Ezúttal az ezer forintos bankjegy van soron. Mutatjuk a fontosabb dátumokat.

Korszerűbb, új biztonsági elemekkel nyomott 1 000 forintos bankjegyet vezet be az MNB. Az új forintbankjegy holnaptól válik törvényes fizetőeszközzé, a készpénzforgalomban azonban csak 2018. március 1-től jelenik meg. A régi ezressel 2018. október 31-ig fizethetünk, ám fontos, hogy a régi bankjegyek ezután sem veszítik el értéküket: a posta és a pénzintézetek ugyanis 3 évig, a jegybank pedig 20 évig díjmentesen váltja át azokat érvényes, megújult bankjegyekre.

Az augusztus 24-i törvényes fizetőeszközzé válás, valamint a készpénzforgalomban való megjelenés közötti hónapok arra szolgálnak, hogy a készpénzt elfogadó automatákat illetve a készpénzellátási lánc egyéb szereplőit felkészíthessék az új bankjegyek elfogadására. 460 millió bankjegyből 68 millió ezres címletű, a forgalomban lévő bankjegyek közül a tízezres a legnépszerűbb, melynek részaránya 35 százalék.

Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke a bankjegycsereprogram eddigi eredményeiről elmondta, hogy a korábban lecserélt ötezres bankjegyeknél 80, a kétezreseknél pedig 86 százalékos csere ment már végbe. A vezető azt is elmondta, hogy az új bankjegyen megjelent egy holló, mely a bankjegy forgatására a szivárvány színeiben változik.

Kattints a képre és láthatod, hogy UV-fény alatt milyen biztonsági elmekkel látták el a bankjegyet!

Címkék:
vásárlás, mnb, forint, bankjegycsere, ezres, 20 ezres bankjegy,