Kész, vége: vásárlók kedvencétől szabadul meg végleg a Tesco

Pénzcentrum2017. augusztus 7. 14:25

A brit Tesco bejelentette, hogy hamarosan megszünteti az 5 penny-be kerülő zacskóit. A vásárlók mostantól dönthetnek: megveszik a drágább szatyrot, vagy figyelnek arra, hogy zacskó nélkül ne induljanak el bevásárolni.

Nemrég foglalkoztunk azzal, hogy a Tesco három brit üzletében kezdte tesztelni, mi történik, ha kivonják a forgalomból az 5 penny-be, azaz 17 forintba kerülő nejlonzacskóit.

A jelek szerint a tesztidőszak beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mivel augusztus 28-tól a legolcsóbb szatyor 10 penny-be (34 forintba) fog kerülni a brit üzletekben. Ez a zacskó nemcsak abban különbözik az olcsóbb változattól, hogy 94 százalékban újrahasznosított műanyagból készül, hanem abban is, hogy elég egyszer megvenni. Amennyiben elhasználódik, ingyen kicserélik a boltokban - írja a Mirror.

Hazánkban egyébként nemrég állította le a Tesco azt a programját, amelynek keretein belül ingyen lehetett lecserélni azokat a környezetkímélő nejlonzacskókat, amelyeket korábban a vásárló az áruházban vett meg - tudta meg a Pénzcentrum egy olvasói jelzés alapján.

Nagy Britanniához hasonlóan Magyarországon is már évek óta fizetni kell a bevásárlózacskókért a boltokban. A zacskók árában egyrészt a környezetvédelmi termékdíjat is megfizetjük, de más tényezők is szerepet játszhatnak a táskák árazásában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A brit Tesco például a 10 penny-s nejlonzacskó árából 4-et jótékony célra ajánl fel, míg a fennmaradó 6 pennyt az adó és a gyártási költségek emésztik fel.

Azt tapasztaltuk, hogy valódi vásárlói igényeknél magasabb számban fogytak a zacskók. A díj bevezetésével próbáltuk optimalizálni a megvásárolt termékhez valóban szükséges zacskószámot és erősíteni a környezettudatost gondolkodásmódot

- válaszolta korábban a Pénzcentrum megkeresésére a Tesco sajtóosztálya, amikor arról érdeklődtünk, mit vártak a termékdíj bevezetésétől.

Címkék:
vásárlás, Tesco, bevásárlás, áruházlánc, zacskó, nejlonzacskó, szatyor,