3 megdöbbentő ábra a magyarok húsvéti szokásairól

Pénzcentrum2017. április 17. 13:10

Gondoltad volna, hogy egy ünnep mekkora mértékben befolyásolja a fogyasztásunkat bizonyos termékek esetén? Összegyűjtöttünk néhány adatot és grafikont a témáról.

Az ünnepnapok nagyban befolyásolják a lakosság fogyasztását, húsvét környékén például sokkal több sonkát és tojást vásárolunk, de a csokoládépiacot is nagyban befolyásolja. Ezek az élelmiszerek iránt, a rájuk fordított összeg nagysága pedig jóval meghaladja egy átlagos hónap kiadását. A húsvét nem egy meghatározott napra, sőt nem is egy adott hónapra esik (2015-ben a húsvétot áprilisban, 2016-ban pedig márciusban ünnepeltük, idén ismét április közepén).

Tavaly az élelmiszerek közül sonkára, szalámira 2016-ban a húsvét közeledtével, márciusban adta ki a legtöbbet a lakosság, fejenként 1209 forintot. Az összeg mintegy harmadával (33,9 százalékkal) haladta meg a 2016. évi átlagos havi értéket. Az alábbi grafikonon az látszik, hogy mennyi volt tavaly a sonkára, tojásra és csokoládéra fordított egy főre jutó havi kiadás.

Az ünnep az általá, hogy befolyásolja a keresletet, az árakra is nagy hatással van. És mivel a sonka az egyik legkeresettebb termék húsvétkor, ez általában az árán is meglátszik. Az alábbi grafikonon az látható, hogy melyik évben átlagosan milyen kilóáron lehetett sonkát vásárolni a húsvéti időszakban.

Loading...

A csokoládé piacát is nagyban befolyásolja a húsvét. Kimondottan erre az ünnepre gyártanak nyúl, tojás, csibe, kacsa, bárány formájú és csomagolású csokoládékat. Ráadásul tematikus édességcsomagokat is összeállítanak a gyártók erre az időszakra. A legnépszerűbb a csokinyuszi (41%), és szorosan követi a csokitojás (39%).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Loading...

 

Címkék:
vásárlás, Áder, húsvét, sonka, tojás, csokoládé,