Még a New York Times is a magyar élelmiszerbotrányon pörög

Pénzcentrum2017. április 10. 14:38

Hetekkel ezelőtt robbant ki a kelet-közép-európai régióban a termékbotrány, miszerint a multik más (silányabb) minőségű termékeket gyártanak, mint a nyugati országok piacaira. Ebből nagy balhé robbant ki az érintett országokban, és több vezető is számon kérte a multikat.

A New York Timesnak egy szlovák házaspár mesélt a jelenségről. A 31 éves Simona Budinska nem talált laktóz mentes termékeket a helyi élelmiszerboltban, ezért a férjével szétnéztek az osztrák üzletekben is, ahol viszont bőséges választékot találtak. De azt is észrevették, hogy azoknak a termékeknek az összetevője is más, amelyek Szlovákiában is kaphatók.

A mosópor jobb minőségű, a ketchupban több a paradicsom"

- mondták az amerikai lapnak. A cikk írója szerint a régiónkat úgy kezelik, mint az Európai Unió családjának mostoha gyermekét, és ezen nem segít az sem, hogy itt magas a korrupció, alacsonyak a bérek, és olyan közszolgáltatások színvonala is, mint az oktatás, valamint az egészségügy. Másodosztályú állampolgároknak kezelik a térség lakosait a gazdagabb nyugati szomszédok. A múlt hónapban Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Csehország odáig ment, hogy felkérte az Európai Bizottságot, hogy vizsgálják ki a panaszokat.

Általában a fiatalokat, a középosztályt és a magasabb jövedelemmel rendelkezőket zavarta igazán a hír. A politikusoknak pedig szükségük van néhány ellenségre, hogy növeljék a támogatottságot. Jól jött nekik az élelmiszerbotrány, mert bűnbakot csinálhatnak a külföldiekből"

- mondta a lapnak Daniel Prokop a Medián prágai marketing ügynökségének társadalmi és politikai kutatások vezetője. Az élelmiszergyártók és az iparági elemzők rámutattak, hogy gyakori jelenség, hogy a termékek összetevői országonként változnak, néha előnyben részesítik a helyi termelőket, olykor jobban törekednek a helyi ízekre, és igen, néha a profit növelése érdekében olcsóbb összetevőkkel dolgoznak. Egyes szakértők szerint tendencia is, hogy a fogyasztók keresik a "személyre szabott" ízeket a homogén termékekkel szemben.

A cikk szerzője szerint viszont a kelet-közép-európaiak ragaszkodnak ahhoz, hogy most más a helyzet. Az Európai Unió közös piac, és azt várják, hogy mind a 28 tagállamban egyforma legyen az élelmiszerek minősége. A szlovák mezőgazdasági miniszter azt mondta, nem engedik, hogy a polgáraikat másodrangúnak tekintsék, elvárják, hogy ugyanazt a minőséget adják a gyártók, mint más országoknak. De Szlovákia mellett a cseh, lengyel és magyar populista vezetők is meglovagolták a termékbotrány adta lehetőségeket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Európai Parlament cseh képviselője is elvégzett egy tesztet, és elmondása szerint valóban voltak különbségek az összetevők minőségében. A Mövenpick vanília fagyija, a Carbonell extra szűz olívaolaja, és a Heinz ketchup egyforma volt Németországban és Csehországban. Viszont a Rama margarinnak alacsonyabb volt a zsírtartalma, és több nagy üdítőmárkánál fruktózt használtak édesítésre, szemben a német piacra szánt termékekkel, ahol cukrot használtak.

Bár egyelőre még csak a német és a cseh, valamint a szlovák és az osztrák termékek egy részét hasonlították össze, és a kutatásból csak egy kis ízelítő jelent meg, a régió vezetői egy átfogó, minden tagországot érintő vizsgálatot szorgalmaznak, hogy meghatározzák, mennyire elterjedt jelenségről van szó.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, termék, minőség, termékbotrány, élelmiszerbotrány,