Itt a NÉBIH vizsgálat eredménye: durván sok az átverős étel

Pénzcentrum/Index.hu2017. március 29. 11:28

Dagad az élelmiszerbotrány: a termékek 70 százaléka eltér a nyugati boltokban árultaktól.

A Nébih 96 terméket vizsgált meg az elmúlt hetekben, a korábban kirobban élelmiszerbotrány miatt.

A tapasztalatok szerint a termékek 70 százalékánál tapasztaltak minőségi eltérést a külföldön és a Magyarországon vásárolt élelmiszerek között,

a legtöbb esetben a magyar étel volt rosszabb - írja az Index.

A 69 eltérő termékből 30-nál érzékszervi, 8 esetben összetételbeli különbséget találtak, míg 33 esetben mindkét teszttípussal gond volt. Eleve más alapanyagokból készülnek az ételek, a magyar termékekben jellemzően több az ízfokozó, kevesebb a tápanyag, és az alapanyag is olcsóbb.

Egyébként 51 terméknek volt teljesen azonos a típusa, míg 20 élelmiszernél hasonló termékeket hasonlítottak össze. A képet egyébként árnyalja, hogy néhány esetben annyi volt a különbség, hogy az adott termék más árnyalatú volt, illetve más más méetű kockákból áll a csokoládé. Olyan is van, ahol az érzékszervi különbségeknél csak annyit tüntettek fel, hogy az adott termék "gyengébb minőségű".

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

De mi az, ami tényleg rosszabb minőségű?

Persze olyan termékek is akadta, amelyek már összetevőjükben is eltérést mutatnak. Ez ugyan lehet csupán annyi, hogy más típusú adalékot használnak a gyárban, de olyan is akad, ahol a természetes összetevőt aromára cserélték. A Kelogg"s Corn Flakes-hez ugyan Magyarországon vitaminokat adnak (ezt nyugaton nem teszik), azonban az árpamaláta helyett maláta aromát használnak a gyártáskor.

Magyar márkás termékeket is vizsgáltak, a Pick szalámi például itthon sötétebb és fűszeresebb, az viszont nem derült ki, hogy ez jobb minőséget jelent-e.

Címkék:
vásárlás, BOTRÁNY, nébih, pick szalámi,