Pénzcentrum/Index.hu • 2017. március 29. 11:28
Dagad az élelmiszerbotrány: a termékek 70 százaléka eltér a nyugati boltokban árultaktól.
A Nébih 96 terméket vizsgált meg az elmúlt hetekben, a korábban kirobban élelmiszerbotrány miatt.
a legtöbb esetben a magyar étel volt rosszabb - írja az Index.
A 69 eltérő termékből 30-nál érzékszervi, 8 esetben összetételbeli különbséget találtak, míg 33 esetben mindkét teszttípussal gond volt. Eleve más alapanyagokból készülnek az ételek, a magyar termékekben jellemzően több az ízfokozó, kevesebb a tápanyag, és az alapanyag is olcsóbb.
Egyébként 51 terméknek volt teljesen azonos a típusa, míg 20 élelmiszernél hasonló termékeket hasonlítottak össze. A képet egyébként árnyalja, hogy néhány esetben annyi volt a különbség, hogy az adott termék más árnyalatú volt, illetve más más méetű kockákból áll a csokoládé. Olyan is van, ahol az érzékszervi különbségeknél csak annyit tüntettek fel, hogy az adott termék "gyengébb minőségű".
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 000 000 forintot 20 éves futamidőre már 6,89 százalékos THM-el, havi 150 768 Ft forintos törlesztővel fel lehet venni az ERSTE Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,89% a THM, míg a MagNet Banknál 7,03%; a Raiffeisen Banknál 7,22%, az UniCredit banknál pedig 7,29%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
De mi az, ami tényleg rosszabb minőségű?
Persze olyan termékek is akadta, amelyek már összetevőjükben is eltérést mutatnak. Ez ugyan lehet csupán annyi, hogy más típusú adalékot használnak a gyárban, de olyan is akad, ahol a természetes összetevőt aromára cserélték. A Kelogg"s Corn Flakes-hez ugyan Magyarországon vitaminokat adnak (ezt nyugaton nem teszik), azonban az árpamaláta helyett maláta aromát használnak a gyártáskor.
Magyar márkás termékeket is vizsgáltak, a Pick szalámi például itthon sötétebb és fűszeresebb, az viszont nem derült ki, hogy ez jobb minőséget jelent-e.