Teszt: melyik a legjobb gyereksampon?

Pénzcentrum2017. március 22. 12:02

Vajon mennyire biztonságosak a gyermeksamponok? 30 terméket hasonlítottak össze, mutatjuk az eredményeket.

A lista élén végzett a Lavera Baba-Gyermek Neutral Fürdető és Sampon, az Alverde Baby Fürdető és Sampon, az Alterra 2in1 Baba tusfürdő és hajsampon, a Humphrey's Bőrnyugtató Kamilla Baba sampon és a Weleda Baby Calendula Fürdetőtej & Sampon is - derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének vizsgálataiból.

Ezek a termékek mind rendelkeznek ökominősítéssel, és a kritikus összetevők is kevésbé találhatóak meg bennük.

Az ár ebben az esetben sem feltétlenül irányadó. A legtöbb pontot elért termékek jellemzően a drágább samponok közül kerültek ki, de a felső egyharmadban szerepelt több átlagos áron (200 Ft/100ml) kapható termék is, míg a lista utolsó 10 helyezettjei között is találunk drágább termékeket akár 300-500Ft/100 ml áron is.

Az utolsó három helyen végzett a Baba Könnymentes Gyereksampon, az Ombia Hair Sampon Gyermekeknek és a Hymalaya Gyengéd Babasampon.  A termékek jelentős része tartalmazott felesleges kockázatot jelentő illatanyagot és kritikusnak mondható tartósítószert. Viszont pozitívum, hogy a korábban alkalmazott hormonális hatású parabén tartósítók már egyik termékben sincsenek benne.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

11 termékben megtalálható a szem- és bőrirritáló felületaktív anyag a Sodium Laureth Sulfate, 20 termékben a potenciálisan allergizáló hatású felületaktív anyag a Cocamidopropyl betaine. De gyakran alkalmaznak színezékeket is (8 termék), ezek veszélyessége vegyületenként változik, de ezeknél a termékeknél szükségessége erősen megkérdőjelezhető.

Szinte minden termék az EU-ban (Németországban) készült, csak két hazai gyártású sampont találtunk.

A termékeknek csak kis része, a harmincból nyolc termék rendelkezett független környezetvédelmi, állatvédelmi vagy egészség- és környezetvédelmi minősítő védjeggyel (pl. Natrue, Vegan).

Címkék:
vásárlás, gyerek, biztonság, teszt, baba, penzcentrum, sampon,