Csökkentik a csapolt sör áfáját is?

Világgazdaság2017. március 14. 08:30

A nagy sörgyártók és a kisüzemi főzdék közösen fordultak a nemzetgazdasági miniszterhez, hogy terjesszék ki a csapolt sörre is a kedvezményes áfát - írja a Világgazdaság.

Az éttermi fogyasztás forgalmi adója 27-ről idén 18 százalékra csökkent, jövőre pedig 5 százalékra mérséklődik. Ezt a kedvezményes áfát szeretnék a sörgyártók kiterjeszteni a csapolt sörre is. A tárcavezetőnek címzett levélben arra hivatkozva érveltek, hogy Varga Mihály a februári üzleti fórumon kérte, ha tudomásuk van az uniós szabályozásnak megfelelő, más tagállamban működő gyakorlatról.

Legutóbb 2015-ben Románia terjesztette ki a 9 százalékos áfát a csapolt sörökre, más alkoholtartalmú italokra nem, az Európai Bizottság ezt azóta sem kifogásolta. Horvátország egységesen 13 százalékos forgalmi adót alkalmaz az éttermi szolgáltatásokra, hasonlóan jár el Olaszország (9) és Írország (10), az 1,6 millió európai vendéglátóipari kisvállalkozót tömörítő HOTREC is ezt a megközelítést támogatja. A The Brewers of Europe brüsszeli érdekképviselet pedig hangsúlyozta, hogy a sörök kedvezményes elbírálását az éttermi szolgáltatások területén 2009 óta uniós irányelv teszi lehetővé.

Címkék:
vásárlás, áfa, áfacsökkentés, sör, sörgyártó,