Megsarcolná a multikat a kormány: a szegény magyarokon csattanhat az ostor

Pénzcentrum/Index.hu2017. március 8. 15:07

A nemrég kirobbant termékbotrány miatt odacsaphat a kormány a nagy élelmiszer-láncoknak. Új adó bevezetése mellett több területen is szigoríthatnak, de vajon ki fogja ezt kifizetni?

Az üggyel kapcsolatban megkerestük az Országos Kereskedelmi Szövetséget is. Vámos György kérdésünkre elmondta, hogy sajtóhírekre nem reagálnak, és nem adnak ki állásfoglalást addig, amíg nincs hivatalos megerősítés a tervezettel kapcsolatban.

A nemrég kirobban termékbotrányra hivatkozva nyújtottak be törvényjavaslatot Lázár János és Varga Mihály miniszterek - írja az Index. Ez alapján az új sarcok 20 milliárd forintot hozna az államkasszának, mivel

  • maximalizálnák a reklámra költhető összeget,
  • ellehetítlenítené az áruházak ingyenes buszait,
  • kötelező létszámnövekedést írnának elő,
  • megadóztatnák a parkolóhelyeket.

Az intézkedések elsősorban a diszkont láncokat sújthatnák, azonban a nagy hipermarketeknek sem kedvezne a szabályok bevezetése.

Milyen intézkedések jöhetnek?

Környezethasználati díjat vezethetnek be a parkolóhelyek után. Először felmérnik a jelenlegi parkolóhelyek számát, majd ez alapján akkora adót vetnének ki, amelyből évente 20 milliárd forint adó keletkezik. Ez alól a 2 ezer főnél kisebb lélekszámú települések üzletei felmentést kapnának.

Kevesebbet költhetnek majd reklámra a boltok, a napi fogyasztási cikkeket áruló üzletek a bevételük legfeljebb fél százlékát költhetik erre. Ennek indoklása, hogy így "a fogyasztók tudatosabban választhatnak a termékek közül, illetve a kisebb üzletek versenyhátránya is csökkenhet". Emellett a reklámújságok környezetszennyezők és az indoklás szerint a láncok visszaélnek a marketing erőfölényükkel is, ezen változtathat a korlátozás.

A tervezet szerint a boltoknak minden 36 millió forint bevétel után kell átlagosan legalább egy főt foglalkoztatnia. Ennek indoklása, hogy "a fogyasztók sok esetben nem kapják meg időben a megalapozott döntéshez szükséges, megfelelő minőségű információkat".

A dolgozók újra (a vaásrnapi boltzárral együtt visszavont) 100 százalékos bérpótlékot kapnának a vasárnapi munkavégzés után, és havonta minimum két szabadnapjuknak hétvégére kell esnie.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A diszkont elnevezést is megváltoztatnák és bevezetnék a kis méretű szupermarket kifejezést.

Tilos lehet a gyűjtőcsomag: megtiltanák, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb boltban gyűjtőcsomagban árusítsanak termékeket (kivéve üdítőitalok, zöldség-gyümölcs). Ezek egyébként főleg diszkontláncokban jellemzőek.

A kiskereskedelmi szektor ellenőrzésére egyébként kormánybiztost nevezhetnek ki, és a Nébihen a Fogyasztóvédelmi Hivatalon és a GVH-n keresztül megerősítenék az élelmiszerek vizsgálatát.

Ki fizeti ezt meg?

A kormány kimondott célja, hogy a magyar üzleteket erősítse az intézkedésekkel. Az adók kivetése azonban másként működik, azt várhatóan a láncok a vásárlókra fogják (legalább részben) áthárítani, vagyis az intézkedésem miatt várhatóan nőni fognak az olcsó üzletláncok árai. A diszkontok pedig (töbek között) a szegényebb rétegeknek jelentenek jó lehetőséget arra, hogy az élelmiszert olcsón szerezzék be. A dráguló bolti árak azonban igencsak megcsappanthatják a szegényebb családok kasszáját, ők ugyanis a jövedelmük jelentős részét költik élelmiszerre, és ezen belül is az olcsóbb boltokban költenek sokat.

Címkék:
vásárlás, vállalkozás, kkv, bolt, multi, eladó, vasárnapi boltzár,