Pénzcentrum/Index.hu • 2017. január 13. 13:01
Olaszországban a Coop boltjaiban elővigyázatosságból levették a polcokról a Nutellát, hiszen egy friss tanulmány szerint a benne lévő pálmaolaj akár rákot is okozhat. A mogyorókrém gyártója az olasz Ferro védekező kampányba kezdett és nyilvánosan ki áll a pálmaolaj mellett.
A pálmaolajat már régóta támadják környezeti és egészségügyi hatások miatt. Most azonban egy új szövetséget kapott maga mellé, mégpedig a Nutella gyártóját. Az olasz Ferrero nyilvánosan áll ki a pálmaolaj mellett, teszi ezt annak ellenére, hogy számos más élelmiszergyártó cég igyekszik kerülni ezt az összetevőt a termékeiben - írja az Index.
Az EU élelmiszerbiztonsági hatósága (EFSA) még májusban jelentette ki, hogy a pálmaolaj rákkeltőbb a többi növényi olajnál, ha 200 Celsius-fok fölé hevítjük. Ugyanakkor nem javasolta azt, hogy a fogyasztók ne egyenek több pálmaolajat, annyit mondott csak, hogy további kutatások szükségesek a kockázatok pontos felméréséhez.
Az ügy most azért robbant hatalmasat, mert legnagyobb olasz élelmiszerlánc,
Indoklásuk szerint elővigyázatosságból. A legnagyobb olasz tésztagyártó, a Barilla szintén pálmaolajtól mentes termékeket kezdett el gyártani.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el, havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%, a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Hogyan védekezik a Ferrero?
A tanulmány egyik kulcsmondata, hogy a pálmaolaj 200 fok feletti hevítésnél bocsátja ki rákkeltő anyagait. Hevíteni pedig azért kell, hogy eltűnjön vöröses színe és semlegesítsék amúgy kellemetlen szagát. A Ferrero azonban azt állítja, hogy ők pont 200 fok alá hevítik csak a pálmaolajat nagyon alanyos nyomáson, hogy minimalizálják a rákkeltő szennyeződést. A folyamat hosszabb és húsz százalékkal többe is kerül, mint a hagyományos hevítés. De így tudják olyan alacsony szinten tartani a szennyeződéseket, amelyeket a tanulmány is említ, hogy még műszerekkel sem kimutatható.
Persze nem a Ferrero az egyetlen, amely még mindig használ pálmaolajat, az Unilever és a Nestlé is használja ezt csokoládéikban, süteményeikben és a margarinjukban. Ezek a cégek is azt állítják, hogy figyelik a fejleményeket és beszállítóikkal azon dolgoznak, hogy a lehető legalacsonyabb szinten tartsák a szennyeződést. Egyelőre azonban a Ferrero az egyetlen olyan cég, amely nyilvánosan is kiáll a pálmaolaj mellett.
A Nutella eladásai Olaszországban három százalékkal estek augusztusig, ami a Ferrero szerint a botrány miatt történt. Emiatt kezdték el népszerűsítő kampányukat szeptemberben. Azóta négy százalékkal nőttek az értékesítések. A nemzetközi eladásokban nincsenek változások, de erről nem árultak el adatokat.